Ens: Museum Schokland

Museum Schokland binnenplein

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Op deze locatie kun je temperatuurverschillen ervaren naar heel warm of juist heel koud ten opzichte van de buitenlocatie. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten.

Museum Schokland is een museum in Ens. Ik reed al vaker over de A6 waar dit museum al word aangegeven. Nooit eerder was ik er geweest en ook geen idee wat ik precies nou moest verwachten bij dit museum. Dus in zekere zin stond mij dan ook een verrassing te wachten. Ook omdat de website van de locatie eigenlijk helemaal geen prikkelinformatie vertoond, of überhaupt niet over toegankelijkheid. Tijdens mijn bezoek kom ik er pas achter dat Schokland, net als Urk, een eiland is geweest in de Zuiderzee en ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het museum verteld dan ook het verhaal van de strijd met het water en hoe het zich daar gevormd heeft vanaf de ijstijd tot nu toe. Het museum is niet heel groot, het bestaat uit een aantal aan elkaar geschakelde expositieruimten waarbij je op een houten vloer loopt. Dit klinkt wat hol in elk geval. In de ruimte word bij de ijstijd een geluid van wind afgespeeld. Dat had wat mij betreft niet gehoeven. Daarna was er een audiovisuele presentatie met een telefoon voor het geluid. Dit stond dermate luidt dat je het hoort fluisteren. Hierna vind je in de ruimte nog twee keer een audiovisuele presentatie, die je zelf kan starten met een fysieke knop. De volume staat wat mij betreft te hoog, maar is helaas niet aan te passen. Het kerkje op het terrein is vandaag gesloten vanwege een nieuwe tentoonstelling, al maak ik stiekem toch even een foto. 

Kerk van binnen.

Op heb buitenterrein loop je over een smal schelpenpad van ten hoogste 50 cm. langs verschillende objecten. Zo vind je nog de oude dijk van toen er nog zee was alsmede een houten dijk. Bij de kassa krijg je een folder mee waar met cijfers het correspondeert met de praktijk wat je zoal bekijkt. Het buitengebied is eigenlijk wel prikkelarm te noemen. Voor kinderen zijn hier en daar ook speelelementen toegevoegd, zowel binnen als buiten.

Binnen spelen in een zandbak met scherven.
Buiten spelen bij museum Schokland.

Wat je aan prikkels kan krijgen, is dan ook vooral binnen, de geluiden, met een aantal op verzoek. De lichtspotjes zijn niet overal fijn. Met name omdat het hier weerkaatst met plexiglas of omdat een spotje zo afgesteld staat om de ene kant van de wal te verlichten, terwijl je de andere kant er dan minder goed door leest. Ik was vandaag alleen in de ruimte zo’n beetje, waardoor je van de hollen vloer, niet zoveel geluid ervaart. 

De ijstijd bij museum Schokland gepresenteerd met een kleine mamoet en een holenbeer.

De locatie is helaas niet bekend met de Autipas of Hidden Disabilities Sunflower.

De oude dijk met boven de kerk.

One thought on “Ens: Museum Schokland

  1. Hartelijk dank voor het bezoek aan Museum Schokland! Deze review levert ons veel waardevolle nieuwe inzichten op, waardoor we de bezoekervaring kunnen verbeteren. Zowel op onze website, bij de balie, als op het terrein zelf.

    Met vriendelijke groet,
    Team Museum Schokland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.