Het Observeum is een museum en sterrenwacht in één. Elke vrijdagavond is het mogelijk tussen 19.00-22.00 uur om middels de telescoop sterren te gaan kijken. Althans, het mag dan niet bewolkt zijn. Daarnaast is het museum geopend waarbij je door verschillende tijden loopt van Burgum. Er is een wisselexpositie en er is aandacht voor geologie. Er is een zaal gewijd aan Hendrik Bulthuis, die het mogelijk maakte dat zeilboten voor de gewone man of vrouw toegankelijk werd en natuurlijk is er informatie te vinden over astrologie. In het planetarium word daarnaast een film afgespeeld van 25 minuten op het halfronde plafond waarin je meer leert over ons heelal. Tenslotte kun je een kijkje nemen in de observatiekoepel buiten de vrijdagavond om.
Van tevoren is online al wel een plattegrond te vinden, zodat je al een beetje je kan voorbereiden op het bezoek. Echter voor de rest heeft de website geen informatie over welke prikkels je nog meer kan verwachten. En eigenlijk zijn er best veel prikkels. In het eerste deel, de oertijd word eigenlijk continu natuurgeluid afgespeeld. Maar deze staat in mijn beleving vrij luidt in plaats van zachtjes als achtergrondmuziek. Echter is het planetarium achteraf gezien best pittig. Je zit hier in een ronde ruimte en tegen de koepel word een film geprojecteerd. Het geluid komt vanaf het midden en staat vrij hard. Dat is ook wel nodig, om het geluid van de projector wat te overstemmen. De beelden wisselen elkaar soms langzaam af, soms wat sneller. Maar doordat het op zo’n formaat plaatsvindt, merk ik op dat het toch te groot is. Ik weet namelijk niet goed waar ik mij moet focussen, waardoor het uiteindelijk gewoon té veel word. Hoewel de informatie wel interessant was, had ik het liever op een manier gekregen die voor mij overzichtelijker zou zijn.
Buiten deze audiovisuele presentatie, is er nog andere visuele presentatie die je zelf kan starten middels een knop. In de observatiekoepel galmt het geluid erg, dus hier kun je het beste alleen zijn als je het wil bekijken of teksten wilt lezen.
Binnen het museum zijn niet echt mooie ontprikkelplekken binnen de aangeboden ruimte, hoewel: ik kan mij indenken om in het planetarium te zitten zonder licht- en geluidseffecten, wel prettig kan zijn bij overprikkeling.