Het LEGiO museum is een museum dat gaat over LEGO in Grootegast. Het museum staat op de plek waar ooit Lego in Nederland de distributie deed binnen Nederland. Het is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld LEGO Discovery, ook toegankelijk voor volwassene die met LEGO is opgegroeid. Het museum maakt onderdeel uit van het museumplein waar ook het Victory museum en de drukkerijmuseum deel van uitmaken. Het museum bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: een stukje historie met daarin de verschillende periodes van LEGO en welke producten toen populair waren.
Een miniatuurstad, waar verschillende (lokale) bouwweren zijn nagebouwd en de bouwpakketten zijn uitgebouwd en tenslotte een deel waar je zelf met stenen kan bouwen. Wanneer je een entreekaart koopt, kun je ook naar de andere musea in het pand. Het museum zelf zit in een soort hal, waar delen zijn gemaakt. Er is een wisselexpositie in een aparte kamer en er is een gameroom gemaakt voor kinderen. In het museum is door de bouwkundige stijl al veel geluiden merkbaar, het is een soort klankkast. Hoewel er binnen de tentoonstelling weinig aanvullende geluiden worden toegevoegd, zijn er wel spelende kinderen die daarin geluiden geven.
Verder is er in de miniatuurstad gebruik gemaakt van motoren en treinen, die ook duidelijk hoorbaar zijn. Lichtprikkels kun je hier vinden voornamelijk in de de miniaturen, die vond ik persoonlijk niet zo vervelend. Maar om de bouwwerken te bescheren word er veel gewerkt met plexiglas, waarbij door spotjes niet prettig te richten, je indirecte lichtprikkels ervaart. Verder ervaar ik alsof de vitrines in het tijdspad van lego min of meer zijn “volgegooid” met LEGO artikelen. Daardoor ervaar ik dit juist als heel prikkelrijk, omdat het hier geen rust geeft aan de ogen. Het museum zelf is niet heel groot. Je kan, afhankelijk van of jijzelf of je kinderen gaat spelen, de tijd oprekken. Maar anders zou je met ongeveer een uurtje door dit museum zijn. Al met al scoort dit museum oranje, wat ik heel reëel vind.