Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk zit in vier van de oorspronkelijke Caissons die hebben bijgedragen om de dijkdoorbraak bij de watersnoodramp van 1953 in te dammen. Een caisson is een betonnen constructie waarbij ongeveer 2/3e deel onder de zandoppervlakte ligt. je loopt in 1 lijn door deze betonnen constructies waarbij je aan de andere kant er dan weer uit komt. In deze constructies wordt het verhaal vertelt over de ramp, maar ook over het herstel, de geschenkwoningen en hoe om te gaan met de toekomst. Toen ik over het museum las, las ik al dat er interactie te zien is. Echter zit er in mijn beleving veel verschil in hoe dit vorm gegeven kan worden.
In dit museum zijn ontzettend veel audiovisuele presentaties. Dat hoeft niet direct een probleem te vormen, maar deze spelen continu af, in een betonnen gebouw waar het geluid enorm weerkaatst. Daarbij zijn er meerdere audiovisuele presentaties te zien binnen eenzelfde caisson. Hierdoor komen ontzettend veel geluiden samen, samen met de andere aanwezige bezoekers. Wanneer je erg prikkelgevoelig bent voor geluiden, dan is dit museum eigenlijk niet zo geschikt, zelfs de active noice koptelefoon onderdrukt onvoldoende dan de verschillende geluiden. In caisson 4 is er ook nog een film over de ramp op een gigantisch scherm, hier staat het geluid hard, maar zijn ook de beelden snel in overgangen van licht naar donker.
In caisson 4 zijn daarnaast diverse spelelementen die nadenken over hoe we met water om moeten gaan in Nederland, waar ook de nodige geluids- en lichtprikkels naar voren komen. Ik was op dat moment alleen in die ruimte, waardoor ik minimale lichtprikkels heb ervaren. In een geschenkwoning vind je ook een keuken, hier is een geurprikkel toegevoegd, wat ik niet vervelend vond. Wel vond ik het vervelender dat hier ook de radio steeds aan stond en vrij luidt in een al galmende blok beton. Al met al samenvattend is dit geen prikkelarm museum. Maar, mocht je heel goed tegen de verschillende geluidsprikkels kunnen, dan is het misschien al beter te doen dan hoe ik het ervaren heb. Laat het dan ook zeker hieronder in de reacties weten.
Hieronder een stukje interieur uit de geschenkwoning.