Voor musea is het van belang om met enige regelmaat een nieuwe tentoonstelling te presenteren. Alleen daardoor komen geregeld bezoekers opnieuw langs op de locatie. Je hebt wellicht al een review ontvangen of heb je een bezoek gehad van het Uit met Autisme Testpanel. Hier zijn dan al verschillende punten aan het licht gekomen waarmee je aan de slag kon gaan als locatie. Maar dit zegt helaas nog niets over toekomstige tentoonstelling. Hoe weet je zeker dat deze aangenaam is voor mensen met autisme of andere aandoeningen waar prikkelgevoeligheid voorkomt?
Wanneer je de tentoonstelling plant, kun je van tevoren al met de tool nagaan op welke onderdelen er een groter risico op overprikkeling. Aan de hand van meerkeuzevragen word er een score ontwikkeld op verschillende onderdelen. Welke onderdelen je wil doorlopen, kun je zelf kiezen. Je hebt keuze uit de volgende onderdelen:
- Verlichting
- Audio (geluiden)
- Audiovisuele media (Beeld en geluid)
- Borden
- Schilderijen
- Objecten
- Wanden en dergelijke
- Geuren
Vervolgens krijg je aan het einde van deze onderdelen een score te zien per onderdeel en een gemiddelde score ten aanzien van de onderdelen samen. De scores worden ook weer uitgebeld in de bekende kleurschalen groen, oranje en rood.
Score te hoog?
Is de score te hoog op een bepaald onderdeel, dan krijg je hier vanuit de vragenlijst feedback over met een aantal specifieke tips op het onderdeel waar je hoog op scoort. Het is dan aan de organisatie te bepalen wat je hiermee doet: het kan zijn dat je het onderdeel achterwege laat. Of je kiest er voor op verzoek van iemand die prikkelgevoelig is de prikkels juist weg te laten op basis van een afspraak.
Ik wil wel gebruik maken van de tool!
Het is mogelijk om gebruik te maken van deze tool vanaf medio maart 2024. Hiervoor word gevraagd een donatie te doen van tenminste € 30,-. Deze donatie kan via de pagina niet anoniem: het mailadres wat gebruikt word, daar ontvang je link naar de tool toe samen met een wachtwoord. Je kan dan ongelimiteerd gebruik maken van deze tool, inclusief evt. updates in de toekomst.
Het geld van de donaties word weer gebruikt om de website in de lucht te houden. Daarnaast worden de donaties gebruikt om tegemoet te komen in de reiskosten die panelleden maken om diverse locaties te bezoeken en hun van een passend advies te voorzien op basis van het bezoek op dat moment.