Lekker Uit Eten Kaart

Iedereen wil wel een keer eens uit eten. Maar voor mensen met autisme, is uit eten gaan niet iets wat je vaak op de bonefooi even doet. Het gaat gepaard met de nodige voorbereidingen. Allereerst of je het menu wel aanspreekt bijvoorbeeld. Daarnaast je waar het is en of het bereikbaar voor je is. En vervolgens welke prikkels je mogelijkerwijs kunt verwachten. Wanneer je ook nog iets hebt waardoor je minder mobiel bent, zul je ook nog hier extra naar gaan kijken. Op Uit met Autisme staan al wel reviews van restaurants. Wanneer je de Lekker Uit Eten Kaart hebt gebruikt, vergeet dan ook zeker niet een review achter te laten.

Hoe werkt de Lekker Uit Eten Kaart?

Je vult onderstaand het formulier in. Hierin kun je op kleurcodes invullen wat je nodig zou zijn van bijvoorbeeld de bediening. Dit kun je doen in drie fases:

  • Groen: Je bent eigenlijk ontspannen, of nagenoeg ontspannen. Met de groen kaart kun je aangeven dat je in contact wil komen, maar dat je dit zelf lastig vind. Bijvoorbeeld om wat te bestellen, maar ook omdat je graag een sociaal praatje zou willen maken, maar niet zo goed bent in het initiatief nemen.
  • Oranje: Je hebt al wat prikkels, dus eigenlijk wil je dat de ander minder aanspraak doet op je sociale batterij. Door deze kaart te laten zien, wil je het contact tot het minimum beperken, dus alleen functioneel rondom het bestellen, uitserveren en eten. Je kan het dan ook waarderen als de muziek en lichten zachter kunnen worden gezet.
  • Rood: Je bent eigenlijk overprikkeld. Bij voorkeur zou je het afronden of heb je een plek nodig waarin je zou kunnen ontprikkelen.

Je kan op basis van de kleuren eenvoudig laten zien waar je behoefte in is.

Hoe weet een restaurant wat ze moeten doen?

In het begin weten restaurants dat natuurlijk nog niet zo goed. Er is een webpagina gemaakt voor medewerkers met tips en adviezen op Uit met Autisme. Het is de bedoeling dat in de loop van 2024 er een webpagina bij komt onder de Faciliteiten, daar kun je dan ook precies vinden welke restaurants en eetgelegenheden bekend zijn met de Lekker Uit Eten Kaart.

Ik wil de Lekker Uit Eten Kaart!

Lekker Uit Eten Kaart

De Lekker Uit Eten Kaart kent drie kleuren, die betekenen:

  • Groen: Je staat open voor contact, zowel bestellen als sociale gesprekken. Onderstaande kun je nog voorkeuren van zinnen aangeven.
  • Oranje: Je bent al wat geprikkeld. Je geeft onderstaand aan wat de medewerker kan doen om jou een aangenaam verblijf te geven.
  • Rood: Je bent eigenlijk overprikkeld of zit hier tegen aan. Wat kan de medewerker voor jou betekenen zodat je prikkelniveau niet verder toeneemt of zelfs af kan nemen. 

Je kunt per kleur maximaal 3 opties kiezen.