Legenda symbolen

Bij Uit met Autisme wordt er gebruik gemaakt van verschillende symbolen om snel en overzichtelijk duidelijk te maken welke faciliteiten of risico’s tot overprikkeling aanwezig zijn. Op deze pagina word toegelicht wat de symbolen betekenen.

SymbolenBetekenis
Neem van tevoren contact op met de locatie om zo je bezoek zo prikkelarm mogelijk te kunnen laten verlopenHet is raadzaam om van tevoren met de locatie contact op te nemen indien je gevoelig bent voor overprikkeling. In samenspraak met de locatie kunnen ze je een passend aanbod doen om je bezoek prikkelarm te laten verlopen.
Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan 1 type geluid binnen dezelfde ruimteOp de locatie vind je een geluidsprikkel. De prikkel bij dit symbool staat gelijk aan dat er binnen éénzelfde ruimte één geluid gepresenteerd word.
Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimteOp deze locatie vind je een geluidsprikkel. De prikkel bij dit symbool staat voor dat er binnen éénzelfde ruimte verschillende geluiden gepresenteerd worden, of binnen eenzelfde omgeving uit verschillende ruimten het waarneembaar is.
Op deze locatie is er sprake van geluid weerkaatsingOp deze locatie vind je een geluidsprikkel, waarbij de kans groot is dat de geluiden weerkaatst worden. Dit geeft een vergroot risico op het gebied van overprikkeling op het gebied van het geluid.
Op deze locatie heb je kans op geurprikkelsOp deze locatie worden geurprikkels toegepast. Soms zijn de prikkels logisch, bijvoorbeeld bij een restaurant, andere momenten word het toegevoegd. Voor dit symbool word hier geen onderscheid in gemaakt.
Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komenWanneer dit symbool gebruikt word, is er op de locatie een grote kans op dat andere bezoekers dichtbij je in de buurt komen.
Deze locatie vind plaats in de buitenluchtWanneer dit symbool gebruikt word, wil het aangeven dat de locatie zich (grotendeels) in de buitenlucht bevind.
Op deze locatie word er gewerkt met fel licht, bescherm jezelf hier voorWanneer dit symbool gebruikt word word er op de locatie fel licht gebruikt. Het kan nodig zijn om beschermende middelen te gebruiken tegen de lichtprikkels.
Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of snelle overgang van lichteffectenWanneer dit symbool gebruikt word word er op de locatie gewerkt met lichteffecten, zoals strobelight, lichtflitsen of andere snelle lichteffecten.
Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van schermen die flitsende of snelle beelden gebruikt.Wanneer dit symbool gebruikt word bij een locatie, word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snel en flitsend zijn.
Deze locatie biedt de mogelijkheid een privébezoek te doen buiten de reguliere openingstijden om overprikkeling te voorkomenIndien dit symbool bij een locatie vermeld staat, biedt de locatie op verzoek een openstelling aan buiten de reguliere openingstijden om jouw bezoek zo prikkelarm mogelijk te laten verlopen.
Deze locatie faciliteert in mogelijke beschermende middelen ten aanzien van prikkelsIndien dit symbool bij een locatie vermeld staat, biedt de locatie op verzoek faciliteiten aan die je kunnen beschermen zoals gehoorbescherming of stim-tools.
Deze locatie heeft een speciale ruimte waarin je kunt ontprikkelen, indien nodig. Of biedt in overleg je een passende ruimte aanOp deze locatie is een speciale ontprikkelruimte aanwezig waarin je je kunt terugtrekken indien het noodzakelijk is bij overprikkeling. Het kan ook zo zijn dat zij bij melden je een specifieke ruimte toewijzen.
Op deze locatie kun je, indien overprikkeling plaatsvindt, in de EHBO ruimte ontprikkelenOp deze locatie is geen ontprikkelruimte aanwezig. Indien er sprake is van overprikkeling, kun je je wenden tot de EHBO ruimte indien er geen calamiteiten aanwezig zijn.
De symbolen zijn ontworpen door Laura Sandee. Ze mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Wil je ze graag gebruiken? Stuur dan een e-mail naar postvoor [at] uitmetautisme.nl.