Op deze webpagina ga ik in op de website van locaties. In heel veel gevallen vinden we namelijk wel de informatie over de toegankelijkheid met een rolstoel. Maar zodra het dan gaat over autisme. Word het al een stuk ingewikkelder. En dat is ook niet zo gek, want omdat het een spectrum is, heeft een ieder met autisme ook vaak net een andere behoefte van informatie voorafgaand een bezoek. Een groot deel is daarbij al ondervangen in het reviewformulier die gebruikt word op locaties. Het is dan ook interessant de pagina te lezen over hoe de beoordeling tot stand komt. Wat goed om te weten is, is dat iemand met autisme niet snel spontaan komt, dus zich in die zin vaak voorbereid op een bezoek en daar kan de website een heel fijn hulpmiddel in zijn.
Ga naar:
- Voorbereiding voorafgaand het bezoek aan de locatie
- Inpakken voorafgaand het bezoek
- Plan B
- Prikkelarme Uit Agenda versus Autismevriendelijk bezoek
Voorbereiding voorafgaand het bezoek aan de locatie
Voorafgaand het bezoek, bekijk ik eigenlijk altijd de website van de locatie. Niet alleen om te zien of de locatie mij aanspreekt en dus ligt bij mijn interessegebieden, maar ook welke prikkels er eventueel aanwezig zijn. Ikzelf ben bijvoorbeeld ook nog werkzaam in loondienst, wat van mij ook energie vraagt. Ik moet dus rekening houden met een goede verdeling van in- en ontspanning. Want hoewel een uitje bedoeld is ter ontspanning, vraagt het altijd iets van mij.
Ik kijk dus altijd naar de de volgende mogelijke prikkels:
- Harde geluiden
- Weerkaatsen van geluiden
- Mogelijke drukte van mensen (al dan niet in je persoonlijk gebied)
- Fel licht
- Flitsend licht of flitsende beelden
- Hitte
- Geuren
- Onaangekondigde aanraking van andere mensen
- Of het versterken van bovenstaande met verschillende componenten
Aan de hand van deze prikkels, kan ik vervolgens een inschatting maken in hoeveel prikkels het mij kost en of ik de activiteit bij mij in de agenda kan integreren of niet.
Maar ook praktische informatie kan soms erg fijn zijn. Zo ben ik menig maal verrast op een locatie dat ik mijn spullen in een kluisje moest stoppen. Maar zonder de locatie in te zijn gelopen, moet ik dan al de verschillende handmiddelen uit mijn tas halen en dit drukt weer op de stress en prikkels. Het is daarom goed om dit soort praktische zaken tevens te vermelden op de pagina toegankelijkheid.
Inpakken voorafgaand het bezoek
Als ik eenmaal een risico-inventarisatie voor mezelf heb gemaakt en de weekplanning is voor mij verder bekend, zal ik in mijn agenda het bezoek al plannen. Ik heb dan als het goed is al uit de vorige fase informatie ingewonnen op de website en weet welke prikkels mij mogelijk te wachten staan. Daarop kan ik eventuele hulpmiddelen gaan inzetten. Deze pak ik dan ook altijd zorgvuldig in. Hulpmiddelen waaraan gedacht kan worden zijn bijvoorbeeld:
- Gehoorbescherming zoals foam oordopjes of op maat gemaakte oordoppen met een filter
- Een koptelefoon met Active Noice Cancelling techniek
- Het dragen van een zonnebril
- Het dragen van een petje
- Stim-middelen
Een locatie kan overwegen dergelijke middelen in bruikleen aan te bieden.
Plan B
Daarnaast denk ik voor mijn bezoeken al na over een plan B. Stel ik raak overprikkeld. Wat kan ik dan doen. Ik heb niet altijd de mogelijkheid om een begeleider te vinden voor het doen van een activiteit. Zeker niet als ik daarbij ook in de kosten moet voorzien van de begeleider. Maar stel ik raak dan alsnog overprikkeld ondanks de zorgvuldige voorbereiding. Dan is het fijn te weten:
- Is er een plek binnen de locatie waar ik kan ontprikkelen? (Bv. Een EHBO ruimte)
- Hoe ik aanspraak kan maken om gebruik te maken van de plek? (Bv. op vertoon van de Auti-Pas)
- Waar ik me moet melden om gebruik te maken van de plek? (Bv. melden bij de kassa/receptie)
Zo kan ik eigenlijk een heel stuk beter voorbereid mijn bezoek plannen. Ik heb dan een Plan A door mij zoveel als mogelijk te voor te bereiden op de weekplanning, maar ook op het gebied van de mogelijke overprikkeling. Het is dan nog steeds niet uit te sluiten, maar het voorbereiden voorkomt stress en daarmee is het bezoek al prettiger.
Prikkelarme Uit Agenda versus Autismevriendelijk bezoek
Via deze website word de Prikkelarme Uit Agenda getoond. Ideaal als locaties een evenement hebben die volledig erop gericht is om een bezoek prikkelarm te bezoeken. Helaas gebeurd het heel vaak dat deze evenementen in de ochtend plaatsvinden. Op zichzelf geen gekke gedachte, want dan is iemand met autisme net wakker en nog meer ontspannen dan later op de dag. Echter zijn er ook heel veel mensen met Autisme die om verschillende redenen dan niet kunnen. Zoals dat zij nog gewoon regulier werkzaam zijn of een dagbesteding hebben. Of omdat ze afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en zo ver de locatie van hun woonplaats ligt, dat ze zelfs met de eerste vervoersverbinding, het nog niet zouden redden.
Stichting Uit met Autisme zet zich in op een autonome vrije tijdsbesteding tijdens reguliere openingstijden om locaties te bezoeken. Het is dan wel eens fijn helemaal prikkelarm een locatie te bezoeken, maar nog beter is dat er faciliteiten aanwezig zijn die het altijd mogelijk maken een bezoek te doen. Op de pagina faciliteiten beschrijven we van locaties de aanwezige faciliteiten, zodat iemand van tevoren zich al goed kan inlezen op de mogelijkheden van een locatie en afwegingen kan maken naar gelang de persoonlijke agenda.
Faciliteiten die locaties o.a. dus kunnen aanbieden zouden kunnen zijn:
- Op individuele basis een prikkelarme opening/afspraak maken voor/na openingstijden
- Het bieden van een reductie op de entreekosten van degene met bv. de AutiPas
- Het bieden van een vrijkaart voor de evt. mee te brengen begeleider
- Het bieden van een stilteruimte of ontprikkelruimte binnen de locatie (Bv. de EHBO ruimte en waar dit is)
- Indien gebruik maken van de horeca dat dit niet in een drukke/lawaaierige omgeving hoeft
- Indien er toch overprikkeling ontstaat een persoonlijk aanbod doen (bv. een vrijkaart op een later moment)
- Aangeven dat degene van tevoren moet informeren over evt. drukte / geplande groepen
- Het bieden van een prikkelarme rondleiding in een kleine groep op verzoek zonder meerkosten
- Uitleg geven op een plek waar het rustiger is en niet afgeleid worden
- Aangeven welke plekken het beste vermeden kunnen worden op oog met (nader te specificeren) prikkels
En waarschijnlijk zijn er veel meer opties. Wanneer je als locatie graag op de pagina wil staan, kun je je locatie via de aanmeldpagina faciliteiten aanmelden met daarbij te vermelden welke prikkels je kunt verwachten op de locatie.