Testpanel

Steeds vaker gebeurd het dat locaties graag in kaart willen hebben gebracht welke prikkels er op een locatie aanwezig zijn en hoe dit mogelijk opgelost kunnen worden. Dit om elke gast een zo goed mogelijke ervaring mee te geven bij het bezoek van de locatie. Zo helpt Uit met Autisme locaties hen een beetje autisme-vriendelijke te maken en ontstaat er een win-win situatie. Het Uit met Autisme Testpanel is een groep van mensen met autisme die regelmatig bezoeken doet aan een locatie.

Inhoudsopgave pagina:

Uit met Autisme Testpanel bezoeken

De aangeboden bezoeken voor het Uit met Autisme Testpanel komen tot stand via twee wegen:

  • Een locatie benaderd Uit met Autisme met een gerichte onderzoeksvraag
  • Uit met Autisme benaderd locaties om na te gaan welke faciliteiten er zijn en zo komt de vraag voor een testbezoek tot stand.

De vraag om bezoeken neemt ook toe. Waar in het laatste half jaar van 2023 nog slechts 5 bezoeken aangevraagd werden, werd in de periode januari tot half februari 2024 al 10 bezoeken aangevraagd. Dit zorgt er ook voor dat het protocol / stappenplan is bijgesteld. in februari 2024.

Verwachtingen van een testpanel lid

Ik wil expliciet benoemen dat deelname aan het testpanel niet geheel vrijblijvend is. Er word best veel werk verzet om met name een diversiteit van aanbod te kunnen realiseren, zodat het ook leuk blijft voor de testpanel leden.

Verwachtingen van een testpanel lid:

  • Je bent serieus en wil een locatie echt meehelpen autisme-vriendelijker te worden.
  • Je bent pro-actief in het meedenken naar oplossingen als je ergens tegen aan loopt: hoe kan een locatie het voor jou fijner maken?
  • Er wordt gewerkt vanuit het reviewformulier; ken de vragen waarop je oordeelt dan ook een beetje zodat je weet waar je op moet letten.
  • Je vult tijdig de datumprikker in, zodat een datum gepland kan worden. Mocht je tussentijds niet meer kunnen, geef dit tijdig aan: wellicht kan dan een ander panellid je bezoek over nemen. Zeker bij de locaties die maar 2 kaarten beschikbaar stellen, is dit wel belangrijk dat er dan in elk geval mensen heen gaan.
  • Dat je voldoende tijd vrijhoud voor het bezoek, afhankelijk van het bezoek. Voor een museum is het gangbaar om circa 3 uur vrij te houden, voor zoiets als een attractiepark of dierentuin is dit langer en moeilijker in te schatten van te voren.

Aanbod Uit met Autisme Testpanel

Voor mensen met autisme kan het leuk en interessant zijn om deel te nemen aan het testpanel. Waarom je zou deelnemen aan het testpanel?

  • Je bent een spil in het web bij de ontwikkeling van autisme-vriendelijke locaties. Hoe kan een locatie het prettiger maken voor een bezoeker/gast met autisme? Als ervaringsdeskundige kun je dit zelf het beste vertellen.
  • Je leert mee te kijken met locaties en hoe zij georganiseerd zijn. Daarnaast leer je in de loop van de periode steeds meer oplossingen kennen, bijvoorbeeld wat je zoal zou kunnen doen om de akoestiek te verbeteren binnen een locatie.
  • De entreekosten van een activiteit worden altijd vergoed. De reis- en verblijfskosten zijn optioneel voor een locatie.
  • 4 keer per jaar krijg je een e-mail met diverse uitjes. In deze grote e-mail ronde die in februari, mei, augustus en november plaatsvinden word de e-mail naar het gehele testpanel gestuurd. Dit type uitjes kan namelijk nog eens de moeite waard zijn om verder te reizen dan de locaties die je hebt aangegeven in je aanmelding.
  • Tussendoor krijg je e-mails van locaties die kleiner zijn gebaseerd op je voorkeuren en aangegeven provincies. Ik probeer dit maximaal 1 keer per maand te doen, maar het kan gebeuren dat het incidenteel na 2 weken gebeurd als het aantal aanvragen groot is.

Kan mijn begeleider mee?

Dit is niet persé gezegd dat dit een mogelijkheid betreft. Dit heeft er namelijk mee te maken hoeveel kaarten de locatie beschikbaar stelt;

  • Minder dan 3 kaarten beschikbaar: In principe geen mogelijkheid voor een begeleider. Tenzij het maximaal aantal plaatsen niet gevuld word.
  • Meer dan 4 kaarten beschikbaar: Maximaal 1 begeleider van iemand word dan toegelaten.

Aanvullend (naar aanleiding van praktijkervaring) is het zo dat er maximaal 2 mensen uit één gezin mee kunnen bij een testpanel bezoek, ongeacht het aantal beschikbare kaarten. Het is vrij om de aanvullende kaarten zelf bij te kopen door het gezin.

Stappenplan / protocol

Van het Uit met Autisme Testpanel word steeds vaker een professionele reactie verwacht. Ook neemt het aantal bezoeken als testpanel toe. Daarom is er een stappenplan of protocol wat gebruikt word:

  1. Je meld je aan via het formulier om lid te worden van het testpanel. Hierin geef je tevens voorkeuren aan van bezoeken. Ik vraag je hierin zorgvuldig je voorkeuren aan te geven. Bv. niet dat je je aanmeld voor bezoeken in Noord-Holland, maar eigenlijk hier niet naar toe wil reizen.
  2. Je ontvangt 4 keer per jaar een grote uitnodiging voor landelijke parken met name en daarnaast hooguit 1 keer per maand voor kleinere uitjes op basis van je voorkeuren. Het kan zijn, dat wanneer je je aan hebt gemeld voor meerdere provincies, dat je dan op de maandelijkse basis meer e-mails krijgt.
  3. Het is daarnaast benodigd dat je je aanmeld voor het berichtenbord van Samen Uit met Autisme. Samen met jouw aanmelding hier, krijg je toegang tot een speciaal deel van het berichtenbord waarmee je in contact kunt komen met andere testpanel leden en alle openstaande bezoeken kunt zien.
  4. Meld je op het berichtenbord voor welke bezoeken je interesse hebt. Daar word dan samen met de geïnteresseerde een afspraak gemaakt voor het doen van een bezoek.
    • Indien meer aanmeldingen er zijn dan kaarten: deze worden dan op chronologische wijze behandeld.
    • Indien er minder aanmeldingen zijn dan kaarten: die worden aangeboden via de Prikkelarme Uit Agenda.
  5. N.a.v. de afspraak op het berichtenbord krijgen de mensen die mee gaan via de e-mail de details van afspraken en aandachtpunten.
  6. Na afloop van een bezoek komen panelleden samen om aan de hand van het reviewformulier te bespreken waar ze tegenaan zijn gelopen en wat mogelijke oplossingen zijn. Dit formulier word ook digitaal ingevuld door één van de panelleden. Tevens word er een review geschreven.
  7. Eén van de panelleden neemt het op zich om het rapport op te stellen voor naar de locatie. Neem dan ook foto’s van dingen of situaties waar de ervaringen goed waren of juist minder goed. Een format hiervoor is beschikbaar gesteld door Uit met Autisme. Deze word gestuurd naar Romano, die het doorstuurt naar de locatie. Bij voorkeur gebeurd dit binnen 48 uur na afloop van het bezoek.

Ik wil lid worden van het Uit met Autisme Testpanel

Via onderstaand formulier maak je je kenbaar dat je lid wil worden van het Uit met Autisme Testpanel. Indien er in jouw situatie nog bijzonderheden zijn, geef dit dan s.v.p. aan in het open veld.

Word lid van het testpanel