Testpanel

Steeds vaker gebeurd het dat locaties graag in kaart willen hebben gebracht welke prikkels er op een locatie aanwezig zijn en hoe dit mogelijk opgelost kunnen worden. Dit om elke gast een zo goed mogelijke ervaring mee te geven bij het bezoek van de locatie. Zo helpt Uit met Autisme locaties hen een beetje autisme-vriendelijke te maken en ontstaat er een win-win situatie. Het Uit met Autisme Testpanel is een groep van mensen met autisme die regelmatig bezoeken doet aan een locatie.

Inhoudsopgave pagina:

Uit met Autisme Testpanel bezoeken

De aangeboden bezoeken voor het Uit met Autisme Testpanel komen tot stand via twee wegen:

 • Een locatie benaderd Uit met Autisme met een gerichte onderzoeksvraag
 • Uit met Autisme benaderd locaties om na te gaan welke faciliteiten er zijn en zo komt de vraag voor een testbezoek tot stand.

De vraag om bezoeken neemt ook toe. Waar in het laatste half jaar van 2023 nog slechts 5 bezoeken aangevraagd werden, werd in de periode januari tot half februari 2024 al 10 bezoeken aangevraagd. Dit zorgt er ook voor dat het protocol / stappenplan is bijgesteld. in februari 2024.

Verwachtingen van een testpanel lid

Ik wil expliciet benoemen dat deelname aan het testpanel niet geheel vrijblijvend is. Er word best veel werk verzet om met name een diversiteit van aanbod te kunnen realiseren, zodat het ook leuk blijft voor de testpanel leden.

Verwachtingen van een testpanel lid:

 • Je bent serieus en wil een locatie echt meehelpen autisme-vriendelijker te worden.
 • Je bent pro-actief in het meedenken naar oplossingen als je ergens tegen aan loopt: hoe kan een locatie het voor jou fijner maken?
 • Er wordt gewerkt vanuit het reviewformulier; ken de vragen waarop je oordeelt dan ook een beetje zodat je weet waar je op moet letten.
 • Je vult tijdig de datumprikker in, zodat een datum gepland kan worden. Mocht je tussentijds niet meer kunnen, geef dit tijdig aan: wellicht kan dan een ander panellid je bezoek over nemen. Zeker bij de locaties die maar 2 kaarten beschikbaar stellen, is dit wel belangrijk dat er dan in elk geval mensen heen gaan.
 • Dat je voldoende tijd vrijhoud voor het bezoek, afhankelijk van het bezoek. Voor een museum is het gangbaar om circa 3 uur vrij te houden, voor zoiets als een attractiepark of dierentuin is dit langer en moeilijker in te schatten van te voren.

Aanbod Uit met Autisme Testpanel

Voor mensen met autisme kan het leuk en interessant zijn om deel te nemen aan het testpanel. Waarom je zou deelnemen aan het testpanel?

 • Je bent een spil in het web bij de ontwikkeling van autisme-vriendelijke locaties. Hoe kan een locatie het prettiger maken voor een bezoeker/gast met autisme? Als ervaringsdeskundige kun je dit zelf het beste vertellen.
 • Je leert mee te kijken met locaties en hoe zij georganiseerd zijn. Daarnaast leer je in de loop van de periode steeds meer oplossingen kennen, bijvoorbeeld wat je zoal zou kunnen doen om de akoestiek te verbeteren binnen een locatie.
 • De entreekosten van een activiteit worden altijd vergoed. De reis- en verblijfskosten zijn optioneel voor een locatie.
 • 4 keer per jaar krijg je een e-mail met diverse uitjes. In deze grote e-mail ronde die in februari, mei, augustus en november plaatsvinden word de e-mail naar het gehele testpanel gestuurd. Dit type uitjes kan namelijk nog eens de moeite waard zijn om verder te reizen dan de locaties die je hebt aangegeven in je aanmelding.
 • Tussendoor krijg je e-mails van locaties die kleiner zijn gebaseerd op je voorkeuren en aangegeven provincies. Ik probeer dit maximaal 1 keer per maand te doen, maar het kan gebeuren dat het incidenteel na 2 weken gebeurd als het aantal aanvragen groot is.

Kan mijn begeleider mee?

Dit is niet persé gezegd dat dit een mogelijkheid betreft. Dit heeft er namelijk mee te maken hoeveel kaarten de locatie beschikbaar stelt;

 • Minder dan 3 kaarten beschikbaar: In principe geen mogelijkheid voor een begeleider. Tenzij het maximaal aantal plaatsen niet gevuld word.
 • Meer dan 4 kaarten beschikbaar: Maximaal 1 begeleider van iemand word dan toegelaten.

Stappenplan / protocol

Van het Uit met Autisme Testpanel word steeds vaker een professionele reactie verwacht. Ook neemt het aantal bezoeken als testpanel toe. Daarom is er een stappenplan of protocol wat gebruikt word:

 1. Je meld je aan via het formulier om lid te worden van het testpanel. Hierin geef je tevens voorkeuren aan van bezoeken.
 2. Je ontvangt 4 keer per jaar een grote uitnodiging voor landelijke parken met name en daarnaast hooguit 1 keer per maand voor kleinere uitjes op basis van je voorkeuren.
 3. In reactie op de mails van stap 2 geef je aan voor welke bezoeken je interesse hebt om deel te nemen, de interessepeiling. Soms word besloten in deze stap stap 3 en 4 te combineren en krijg je direct een datumprikker.
 4. Op basis van aanmeldingen uit de interessepeiling word een datumprikker verstuurd naar geïnteresseerden. Een belangrijke verwachting is dat het panellid de data actueel houd tot er een datum is geprikt.
 5. De datum word geprikt. Indien er meer aanmeldingen zijn dan kaarten, word er zekerheidshalve gemaild met de mensen die heen gaan, er word besloten wie heen gaat en wie op de reservelijst staan voor het geval dat iemand niet meer kan. Als er plekken toch open blijven, word het testbezoek aangeboden in de Prikkelarme Uit Agenda. Er worden met de mensen verdere afspraken gemaakt, waar en hoe laat verzamelen.
 6. Na afloop van een bezoek komen panelleden samen om aan de hand van het reviewformulier te bespreken waar ze tegenaan zijn gelopen en wat mogelijke oplossingen zijn. Dit formulier word ook digitaal ingevuld door één van de panelleden. Tevens word er een review geschreven.
 7. Eén van de panelleden neemt het op zich om het rapport op te stellen voor naar de locatie. Neem dan ook foto’s van dingen of situaties waar de ervaringen goed waren of juist minder goed. Een format hiervoor is beschikbaar gesteld door Uit met Autisme. Deze word gestuurd naar Romano, die het doorstuurt naar de locatie. Bij voorkeur gebeurd dit binnen 48 uur na afloop van het bezoek.

Ik wil lid worden van het Uit met Autisme Testpanel

Via onderstaand formulier maak je je kenbaar dat je lid wil worden van het Uit met Autisme Testpanel. Indien er in jouw situatie nog bijzonderheden zijn, geef dit dan s.v.p. aan in het open veld.

Word lid van het testpanel