Locaties willen wel graag een inclusiever beleid voeren om mensen die gevoelig zijn voor prikkels, een bezoek mogelijk te maken. Echter zijn zij vaker geen ervaringsdeskundige en hebben dan geen idee waar ze moeten beginnen. Zij kunnen aanspraak maken op het Uit met Autisme Testpanel die langs komt om vast te leggen welke prikkels aanwezig zijn en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. Het testpanel heeft jaarlijks tussen de 10 en 50 bezoeken als aanbod voor testpanelleden door heel Nederland. Locaties kunnen Uit met Autisme benaderen, maar andersom gebeurd ook om zo een gevarieerd aanbod te creëren voor het testpanel.
Locaties die o.a. bezocht zijn door het Uit met Autisme testpanel
Verwachtingen testpanel lid
Een uitgebreide beschrijving voor testpanelleden staat vastgelegd in het beleidsstuk testpanel. Onderstaand is een samenvatting hieruit.
Verwachtingen van een testpanel lid:
- Hoewel je deelname vrijwillig is, is het niet vrijblijvend: afspraken die we maken, word van verwacht dat je die nakomt.
- We verwachten dat je tenminste één keer per jaar een testpanelbezoek uitvoert.
- Je bent pro-actief in het meedenken naar oplossingen als je ergens tegen aan loopt: hoe kan een locatie het voor jou fijner maken? Deze pro-activiteit verwachten we ook in de communicatie voorafgaand bezoeken.
- Wanneer je een bezoek hebt gedaan, de rapporteur van het bezoek binnen 48 uur het rapport aanlevert.
- Dat je in je planning rekening houdt met het uitvoeren van een bezoek, zowel voor je eigen prikkelbalans, maar ook op de dag zelf dat het bezoek in rust uitgevoerd kan worden.
- Indien een minderjarige deelneemt aan het testpanel, verwachten we bij een bezoek dat één ouder/vertegenwoordiger mee gaat en ook de vertaalslag weet te maken tussen vraagstelling en het niveau van de minderjarige.
Aanbod Uit met Autisme Testpanel
Voor mensen met autisme kan het leuk en interessant zijn om deel te nemen aan het testpanel. Waarom je zou deelnemen aan het testpanel?
- De entreekosten van een activiteit of locatie worden vergoed. De parkeerkosten worden eveneens vergoed. De overige reiskosten of verblijfskoten (zoals eten en drinken) zijn afhankelijk van het type bezoek dat een locatie heeft aangevraagd.
- Je bent een spil in het web bij de ontwikkeling van autisme-vriendelijke locaties. Hoe kan een locatie het prettiger maken voor een bezoeker/gast met autisme? Als ervaringsdeskundige kun je dit zelf het beste vertellen.
- Je leert mee te kijken met locaties en hoe zij georganiseerd zijn. Daarnaast leer je in de loop van de periode steeds meer oplossingen kennen, bijvoorbeeld wat je zoal zou kunnen doen om de akoestiek te verbeteren binnen een locatie.
- Je leert andere mensen met autisme kennen tijdens de activiteit. Zo heb je gericht sociale verbinding, maar geen verplichtingen achteraf.
- 4 keer per jaar krijg je een e-mail met diverse uitjes. In deze grote e-mail ronde die in februari, mei, augustus en november plaatsvinden word de e-mail naar het gehele testpanel gestuurd. Dit type uitjes kan namelijk nog eens de moeite waard zijn om verder te reizen dan de locaties die je hebt aangegeven in je aanmelding. Daarnaast kun je persoonlijk gemaild worden met een gerichte vraag voor een locatie die matcht met jouw voorkeuren en reisafstand.
- Eenmaal aangemeld krijg je toegang tot een speciaal stuk van het berichtenbord op Samen Uit met Autisme. Hier worden alle nieuwe locaties z.s.m. na aanmelden van de locatie vermeld.
Kan mijn begeleider mee?
Dit is niet persé gezegd dat dit een mogelijkheid betreft. Dit heeft er namelijk mee te maken hoeveel kaarten de locatie beschikbaar stelt;
- Minder dan 3 kaarten beschikbaar: In principe geen mogelijkheid voor een begeleider. Tenzij het maximaal aantal plaatsen niet gevuld word.
- Meer dan 4 kaarten beschikbaar: Maximaal 1 begeleider van iemand word dan toegelaten.
Bij een bezoek met een samengestelde groep van individuen, kan er maximaal 2 mensen uit één gezin mee. Het is uiteraard toegestaan voor de resterende gezinsleden een kaartje te kopen. We adviseren dit aan de kassa te doen, met oog op evt. uitval van deelnemers.
Kan ik als gezin deelnemen?
Soms zijn locaties vooral erg geschikt om als gezin aan deel te nemen. Het bestuur kan dan ook kiezen om het bezoek als gezinsbezoek aan te melden bij de locatie. Dit gaat eveneens via Samen Uit met Autisme / het onderstaand stappenplan.
Stappenplan / protocol
Stichting Uit met Autisme ambieert de gesprekspartner en expert te zijn in de vrije tijd besteding met locaties. Dit vraagt ook de nodige professionaliteit van de stichting, maar ook van de testpanel bezoeken. Naast het beleid, hieronder de stappenplan van aanmelden.
- Onderstaand formulier vul je in om je aan te melden als testpanellid. Hierin geef je aan welke locaties je wenst te bezoeken in branches en mogelijke reisafstand (provincies).
- Je ontvangt 4 keer per jaar een grote uitnodiging voor openstaande locaties en daarnaast hooguit 1 keer per maand voor locaties die passend zijn bij je voorkeuren. Het kan zijn, dat wanneer je je aan hebt gemeld voor meerdere provincies, dat je dan op de maandelijkse basis meer e-mails krijgt.
- Het is daarnaast benodigd dat je je aanmeld voor het berichtenbord van Samen Uit met Autisme. Samen met jouw aanmelding hier, krijg je toegang tot een speciaal deel van het berichtenbord waarmee je in contact kunt komen met andere testpanel leden en alle openstaande bezoeken kunt zien.
- Meld je op het berichtenbord voor welke bezoeken je interesse hebt. Daar word dan samen met de geïnteresseerde een afspraak gemaakt voor het doen van een bezoek.
- Indien meer aanmeldingen er zijn dan kaarten: deze worden dan op chronologische wijze behandeld.
- Indien er minder aanmeldingen zijn dan kaarten: die worden aangeboden via de Prikkelarme Uit Agenda.
- N.a.v. de afspraak op het berichtenbord krijgen de mensen die mee willen gaan via een privébericht het verzoek de borg* te voldoen en de details van afspraken en aandachtpunten.
- Na afloop van een bezoek komen panelleden samen om aan de hand van het reviewformulier te bespreken waar ze tegenaan zijn gelopen en wat mogelijke oplossingen zijn. Dit formulier word ook digitaal ingevuld door één van de panelleden, ook wel de rapporteur genoemd. Tevens word er een review geschreven. Het reviewformulier is tevens gelijk het format voor het rapport die we vanuit daar als PDF uitprinten voor de locatie.
* De borg krijg je terug tijdens het bezoek indien een bestuurslid mee gaat of na inzending van het rapport als er geen bestuurslid mee gaat. De borg is vastgesteld op € 10,- bij een individueel bezoek of € 50,- als gezinsbezoek. Meer informatie hierover staat in het beleidsstuk Testpanel.
Ik wil lid worden van Stichting Uit met Autisme Testpanel
Via onderstaand formulier maak je je kenbaar dat je lid wil worden van het Uit met Autisme Testpanel. Indien er in jouw situatie nog bijzonderheden zijn, geef dit dan s.v.p. aan in het open veld.