Vrouwenpolder: Deltapark Neeltje Jans

Het entreegebouw van Deltapark Neeltje Jans heeft aan de buitenkant glazen wanden en heeft het logo van het park.

Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.

Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder is een themapark wat gaat over de zee en de Deltawerken in Zeeland. In het kader van het Uit met Autisme Testpanel brachten we een bezoek met drie personen aan de locatie. De locatie heeft een groot pand waar je binnen komt, hier vind je verschillende films en een Delta Experience over de watersnoodramp. van 1953.

De rondvaartboot van Deltapark Neeltje Jans, met op de achtergrond een van de niet gebruikte peilers van de deltawerken en windmolens.
De rondvaartboot van Deltapark Neeltje Jans.

Verder kun je een boottocht maken van ongeveer 45 minuten over de Oosterschelde, en hebben ze hier diverse zeedieren, zoals zeehonden, zeeleeuwen en haaien. Het park heeft een ruimte opzet. Dit valt eigenlijk al op, er zijn brede paden waardoor je elkaar daar een kleine kans heb tot onverwachte aanraking. Binnen de aquaria, walvisexpo en boot is die kans er wel. Deltapark Neeltje Jans heeft voornamelijk een educatieve functie. Buiten is er ook een waterglijpark te vinden en een bootjes glijbaan. Het buitengebied is vooral open, op een zonnige dag zoals vandaag, is het dan wel jammer dat er weinig tot geen schaduwplekken te vinden zijn. Er worden verschillende dierenpresentaties gegeven op een dag.

Een zeeleeuw staat met de voorvinnen op een boomstronk en kijkt naar zijn trainer in een blauw shirt. Rechts zie je het waterbasin dat gebruikt word in de show en links een achterwand. Op de achtrgrond zijn duinen te zien en windmolens.
Zeeleeuw tijdens de zeeleeuwenpresentatie / -show.

Op onze bezoekdag geldt dit voor de de zeeleeuw als zeehond. Daarnaast is er in de zaal bij de haaien ook een tribune gebouwd, dus hier zouden ook presentaties kunnen plaatsvinden. In dat op zicht zijn de activiteiten wel zo veel dat je hier wel een dagactiviteit kan maken of voor een groot deel van de dag. Toch is het geen prikkelarme locatie te noemen. Op verschillende punten zijn wel degelijk prikkels te ervaren op het park. De boottocht kan ontspannend zijn, maar dit hangt ook samen met hoeveel mensen er in je omgeving zijn. Het water zelf kan wel ontspannend zijn. Wel hangen in de binnen locatie boxen met informatie die als luidt ervaren kan worden. In het aquarium weerkaatsen vooral de geluiden sterk, waardoor deze ruimte niet aangenaam is om te verblijven wanneer er meerdere mensen aanwezig zijn.

Op de foto is een gedeelte te zien van het haaien aquarium. Hierin zwemmen verschillende haaien. Ter decoratie licht hier een deel van een houten boot en een stuurwiel. Ook zie je een kooi in het water. Deze word gebruikt als extra attractie, waarin mensen haaien kunnen voeren tegen betaling.
Het haaien aquarium zwemmen verschillende haaien en andere vissen.

Verder zijn in de walvis expo diverse effecten van licht, geluid en water die niet prettig zijn. Ook hier hangt het samen met de drukte van andere bezoekers omdat de geluiden weerkaatsen en hier heb je risico dat mensen je toch onverwacht bij langs lopen.

Je ziet op de foto het karkas van een walvis gezien vanuit de voorkant van  de walvis. Het is opgelicht met blauwe lampen.
Het karkas van een walvis in de walvis expo.

Maar er is een locatie die ik helaas echt moet afraden, omdat we die echt als erg heftig hebben ervaren. Dit betreft de Delta Experience. Een ervaring over de watersnoodramp. Hier worden veel sensorische prikkels afgegeven, waarbij we wel tot de conclusie kwamen: als we hier niet waren als testpanelleden, konden we er beter uit lopen. In deze experience worden over 2 kamers de watersnoodramp vertoond. Dit gaat gepaard samen met harde geluiden, lichtflitsen en wind blazen in de ruimte. In de tweede ruimte staat een 360 graden scherm, waardoor je ook overal prikkels ervaart in zo’n ruimte. Hier word van tevoren geen waarschuwing over gegeven, maar als je overgevoelig bent voor prikkels, dan is dit een dingetje die je beter kunt overslaan.
Voor de rest hebben we wel een leuke dag gehad, waar we ook veel geluk hebben gehad met het mooie weer, juist omdat de activiteiten buiten niet overdekt zijn.

Op de voorgrond nog zeewater, op de achtergrond de deltawerken, gezien vanuit het park.
De deltawerken gezien vanuit het park.
Tegen een blauwe want zijn een soort poppen gemaakt van zwemmende dolfijnen.
Dolfijnen zijn als walvis-achten ook onderdeel van de Walvis expo.
Een grijze zeehond zwemt naar de camera toe in een vierkant bassin met een gele rand. In het water liggen speeltjes, een band, een drijver en een bal. Op de achtergrond is een foto, een steiger en een strandje.
Zeehonden in hun bassin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.