Hengelo: Attractiepark De Waarbeek

Een overzicht van attractiepark De waarbeek, met op e voorgrond een draaimolen en daarachter meerdere soorten attracties.

Neem van tevoren contact op met de locatie om zo je bezoek zo prikkelarm mogelijk te kunnen laten verlopen. Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen Op deze locatie heb je kans op geurprikkels.

Attractiepark De Waarbeek is een klein attractiepark in Hengelo. Dit jaar viert De Waarbeek zijn 100-jarig bestaan. Vandaag, tijdens Neurodiversity Pride Day brengt het Uit met Autisme testpanel een bezoek en deelt de ervaringen via een 100ste review op Uit met Autisme. Attractiepark De Waarbeek hanteert een all-inclusive formule qua eten en drinken op het park. Het all-inclusive houdt in dat je qua drinken limonade, koffie en thee kunt krijgen. Qua eten kun je friet, frikandel, kroket, kaassouffle, soep of belegde broodjes krijgen, al heb ik de belegde broodjes niet gezien. Het park heeft qua doelgroep vooral kinderen tot een jaar of 12 als ik kijk naar de attracties. Gelukkig was er tijdens dit testpanelbezoek dan ook een gezin met jongere kinderen mee. Het park heeft drie achtbanen, waarvan de oudste werkende stalen achtbaan van de wereld in bedrijf uit 1930. Ook stelt het park van zichzelf autisme-vriendelijk te zijn. Maar zijn we het daar over eens?

Een speeltuin van attractiepark De Waarbeek met verschillende houten speeltoestellen en een schip. Daarachter een horecapunt.

Het park heeft verschillende attracties, afgelopen jaar zijn er verschillende attracties bij gekomen. Zo hebben ze een Dino Express ingericht, is er een dierenmolen overgenomen uit de Apenheul en is er een klein treintje bij gekomen voor de allerkleinsten. Ik vraag me af waar nog ruimte is om uit te breiden, want het lijkt wel dat het park tot de uiterlijke grenzen zitten van zijn kunnen qua grondgebied. De attracties draaien vandaag om en om, omdat het zo rustig is in het park. Het is echter onduidelijk wanneer de attracties precies open zijn, omdat er geen wisselschema is gecommuniceerd bij de attracties. Bij binnenkomst zijn de horeca locaties nog dicht. Ook onduidelijk wanneer dit open gaat, maakt dit ook tot een onnodige prikkel. Wat wel goed gecommuniceerd word bij de attracties of het bijvoorbeeld lichteffecten bevat, maar wat ik dan jammer vind, is dat je dit niet van teven online ziet. Daar brengt Uit met Autisme een verandering in aan, onderstaand een lijst met de attracties en welke prikkels er aanwezig zijn. Eenmaal per dag is er een theatershow over postbode Pelle en Twekky, de mascottes van het park. Het park is bekend met de Autipas, waarna je een papieren pas meekrijgt met een datum. Hierdoor kun je gebruik maken van de uitgangen, zodat je niet in de drukte hoeft te wachten. Vandaag was het erg rustig in het park en hoefde het sowieso niet. De attracties in het park zijn voornamelijk oude kermisattracties.

Vanuit een oldtimer rijd je langs een dolfijn op de voorgrond en daarachter enkele sprookjes.
Vanuit de oldtimerbaan met decoraties in de vorm van sprookjes.

Toch kunnen we niet stellen dat het park autisme-vriendelijk te noemen is, dit komt vooral voort uit de verschillende aanwezigheid van prikkels. Maar bovenal: overal staat de muziek heel erg hard. En het ontbreekt aan thema-muziek, dus elke attractie heeft eigen muziek, met als gevolg dat je op verschillende punten, soms wel 5 geluiden door elkaar waarneemt. Er zijn binnen het park ook geen rustige plekken die vrij zijn van geluid of prikkels. Waar het dan het minste geluid nog is, dat is denk ik op het water te vinden met de waterfietsen, of het prieel op het water. Maar zelfs daar hoor je geluiden en is het niet prikkelarm. Zijn er dan ook attracties die we afraden? Ja, zelfs dat is er in dit park aanwezig. Huyze Pelle, een spookhuis, is onwijs intensief aan prikkels. Je rijdt in een een rap tempo door het huis, waar dan ook nog audiovisuele presentaties zijn, felle lichteffecten, lichtflitsen en hard geluid. Eigenlijk is het geen attractie die geschikt is bij autisme. En hoewel de theatershow leuk kan zijn voor kinderen, is het geluid hard. En bovendien de finale heeft zoveel geluid, licht en special effects, dat ik zou aanbevelen de zaal te verlaten voor de finale. De oldtimerbaan gaat met een aardig gangetje door de baan, maar de scenes van binnen gaan snel aan je voorbij, waardoor ik amper schakeltijd heb om het te verwerken, of te zien en te registreren wat ik zag. Zijn er ook prettige plekken? Niet echt. Overal zijn geluidsprikkels die elkaar overlappen. Het is dan ook raadzaam in elk geval gehoorbescherming mee te nemen. Het heeft namelijk de intentie van het park dat elke attractie een eigen audio krijgt dat past bij de identiteit van de attractie, wat dus ook inhoud dat de geluiden, door de compactheid van het park, elkaar blijven overlappen.

Een verlicht podium met publiek ervoor. Op het podium staan de mascottes van het park: Twekky en postbode Pelle.
Theatershow met postbode Pelle en Twekky.

In het gesprek aan het einde van mij bezoek met afdeling marketing vraag ik dan ook wat het park zelf bedoeld met autisme-vriendelijkheid. Het park zelf geeft aan dat je op vertoon van de autipas dan via de uitgang een attractie kan betreden. Dit word bij de entree ook gecommuniceerd. Wat nieuw voor mij was in dit gesprek dat je met de autipas ook via de uitgang van de horeca je eten kan afhalen, zodat je in de horeca ook geen prikkels ervaart. Voor de ontprikkelruimte heeft De Waarbeek geen vaste ruimte. Maar er werd aangegeven dat iemand zich dan het beste bij de kassa kan melden, waarna er op dat moment een ruimte gecreëerd word, bijvoorbeeld in een leeg kantoor. Eerlijk gezegd was het handig dit van tevoren te weten, want eigenlijk weten heel veel mensen dit niet of zijn al zo overprikkeld, dat ze dan niet meer in staat zijn om dit te vragen.

Een nieuwe kinderattractie Mason's Beestenboel wat in een rondje rijdt langs decoratie. De wagentjes zijn in de vorm van een schildpad.
Een treintje, Mason’s Beestenboel voor de allerkleinste kinderen.

Prikkels bij attracties

Bij de volgende attracties kun je de volgende prikkels ervaren:

Attractie:Prikkels:
RodelbaanStation: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Rit (na optakeling): Geen
OldtimersOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent.
De wagens gaan vrij snel door het parcour: er is weinig schakeltijd om de scenes echt te zien.
Botsauto’sOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Dino ExpressOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.
Venture RiverOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Pelle’s UitkijktorenOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. (door omliggende muziek)
Huyze Pelle (spookhuis)Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent.
Hully GullyGeen
ReuzeradGeen
Rupsje MaeOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. (door omliggende muziek)
Mason’s BeestenboelOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Jumping TwekkyOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Theodorus De VampierOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Eendjes molenGeen
Twekký’s dierenmolenOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
TwisterOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. (motor van de attractie is duidelijk aanwezig)
Raptor AdventureOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Rocking RogerOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
TheatervoorstellingOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.
Tip! Ga voor de finale de zaal uit, i.v.m. prikkelende special effects.
WaterfietsenGeen
Overzicht van prikkels bij attracties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.