Wedde: Landgoed Tenaxx (Dinopark)

De entreepoort naar landgoed Tenaxx. Boven op de poort staan twee dinosaurussen.

Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.

Landgoed Tenaxx of ook wel Dinoland Wedde genoemd is in 2004 begonnen. Op de ruim 35 hectare werd voorheen aardappelen verbouwd, maar de eigenaar heeft toen het land opgekocht en begon hier voor het behoud van boomsoorten een arboretum (bomentuin) van zo’n 300.000 bomen. In de bossen bevind zich verder het Krijtwoud, waar de dinosaurussen wonen. Hierbij bewegen bepaalde dinosaurussen en maken deze geluid. Deze werken grotendeels op een bewegingssensor, waarna er geluid op luidsprekers word afgespeeld of een beweging gemaakt. Wanneer je het park binnen komt, begint je reis in een dinosaurusmuseum, waar bepaalde skeletten en modellen zijn overgenomen uit het voormalige dierpark in Emmen. Hier zijn tal van videoschermen en geluiden die te maken hebben met dinosaurussen. Er bevind zich hier een grote projectie op de wand. Op de grond is een spel geprojecteerd waar je op dino’s moet staan en punten halen, wat met beeld en geluid werkt.

Vanaf boven gezien in het dinosaurusmuseum: Uitkijkend op een skelet van een dinosaurus. Op de achterwand zijn lampen te zien met daarvoor modellen van dinosaurussen.
Vanaf de bovenetage gezien het museum. De akoestiek in het museum maakt dat geluiden erg weerkaatsen.

Daarna volgt een plein met een restaurant. Als je doorloopt over het pad kom je langs diverse springtoestellen voor kinderen en staat er een rupsbaan die deze dag 2 keer een rondje open gaat voor de bezoekers. Het landgoed loop je verder over het dinobos waar met een pad tientallen dinosaurussen op ware grootte staan en geluiden maken. Deze geluiden zijn op een acceptabel geluidsniveau en werken op een bewegingssensor, waardoor als het rustiger is, je niet van alle kanten het geluid hoort. In het midden van het park is een grote waterpartij, hier kun je in de zomer roeien. En aan de andere kant van het water is het grote bomenpark waar de grootste collectie treurwilgen zijn gepland met als doel om uitsterven te voorkomen.

Je kijkt tussen hier een aantal denachtige bomen over het water, in de verte zie je een wit boothuisje en een strandje ervoor.
Vanuit het bomenpark kijk je hier uit over het water naar het strand.
In het bos ligt een groot model van een boa met beige, zwarte en bruine tinten.
Een scene in het dinobos, waarbijeen grote dino word aangevallen door een kleinere. Erom heen staan diverse kleine dinosaurussen.
Een lichtgroene dinosaurus staat op de grond tegen een achtergrond van dennenbomen.

In het begin stuk rijdt tevens een treintje op diesel een kleine ronde over ongeveer een kwart deel van het park. Dit treintje rijdt niet de gehele dag, maar op een dag als vandaag slechts drie keer een ronde. Tenslotte is er nog een bos waar 30 targets zijn opgesteld waar je kan boogschieten (tegen een meerprijs van 6 euro per boog). Qua prikkels is het eigenlijk het meest prikkelrijke deel het museum en het kinderspeelterrein van luchtkussens. Hier vind je prikkels als geluid, flitsende lichteffecten en snelle beelden terug.

Indoor zijn er enkele springkussens en blokken om mee te spelen. De akoestiek is hier wel dermate dat het geluid erg weerkaatst.
Op de voorgrond is een zandbak te zien, daarachter een trampoline en een springkussen met daar bovenop een dinosaurus.
Er zijn twee opblaasbare stormbanen te zien voor kinderen, links bevat de stormbaan een rolletjesbaan, rechts diverse objecten waar kinderen overheen kunnen klimmen.

Daarna vind je de prikkels in het Krijtbos terug, waar de dinosaurussen geluid maken en eventueel bewegen. Maar is wel enigszins voorspelbaar, doordat de sensoren niet heel erg afgedekt staan en dus voorspelbaar is dat als je er langs loopt, iets gaat gebeuren. Het geluidsniveau vind ik daarbij ook nog van een acceptabel niveau. Verder is het eigenlijk stil in het bos, waar je de vogels hoort fluiten. Ook het bomenstuk is eigenlijk heerlijk stil. Dit zelfde geldt voor het parcour van het boogschieten, waar eigenlijk geen andere gebruikers waren, waardoor het er stil en ontspannen is.

Er staat een locomotief voor de trein die oogt als een stoomstrein met een zwarte ketel en een rode stoompijp. De rest is in het groen. De wagons erachter zijn de onderste helftzwart, de bovenste helft rood.
Het dieseltreintje staat klaar voor vertrek op het station van landgoed Tenaxx.

Hoewel de puntentelling dus van de scores oranje zou worden, vind ik het gebied wat juist geen prikkels geven en ontspannend werken, dermate groot, dat de prikkels goed worden afgevlakt. Tenslotte is er ook nog een miniatuurwereld, maar deze was vandaag gesloten voor publiek omdat ze bezig zijn met restauratiewerkzaamheden. Dit heb ik dan ook niet kunnen meenemen in mijn oordeel.

Op de voorgrond staat beplanting en ligt de rails van de trein waarin je kan rijden, dan zie je gras en miniatuurgebouwen en rails. Dit omgeven door bomen en bosjes.
Een blik op de miniatuurwereld vanaf de boogschietbaan, waarbij op de voorgrond de rails licht van de trein waarmee je en rondje kan rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.