Orvelte: ZOO Bizar

Op de foto is het interieur te zien van ZOO Bizar ongeveer halverwege de ruimte. Recht staat een gele kast, links zie je het eekhoorntjesverblijf. Op de achtergrond is het verblijf te zien van egels.

Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent.

ZOO Bizar presenteert zich als de kleinste dierentuin van Nederland en zit gevestigd in het Drentse dorp Orvelte. Het dorp zelf is zo veel mogelijk autovrij, dus parkeren is bedoeld op twee parkeerterreinen om het dorp. De dierentuin zit gehuisvest in een boerderij waar ze vooral veel kleine diersoorten houden. Zoals wandelende takken, vogelspinnen, ratten, eekhoorntjes, egels en gordeldieren. Het grootste dier wat ze houden is een varken. Daarmee voldoet het zeker aan de kleinste dierentuin, maar ook qua omvang. Hoewel ik best even ben gaan kijken, soms ook om een mooie foto te krijgen, ben ik hier niet langer dan en uur geweest.

Een eekhoorntje is hier een stukje appel aan het eten. Hij zit op een tak.

In dat opzicht is het goed te bedenken dat het bezoeken aan deze dierentuin geen dag activiteit zal zijn, maar kan misschien ten aanzien van de prikkels ook net genoeg zijn. Over de dag heen worden er verschillende presentaties gehouden, al heb ik er zelf voor gekozen dit niet bij te wonen. De entree is dan ook verder bescheiden met € 4,50 per persoon. Het is mogelijk om van tevoren een kaartje te reserveren waarbij mij opviel dat dit maximaal 20 tickets zijn per tijdsvak. Dat wekte bij mij de indruk dat het aantal bezoekers gelimiteerd is in het gebouw. In werkelijkheid is dat er geen limiet is. Waardoor het juist door de omvang van de dierentuin erg druk overkomt.

In de boerderij hoor ik namelijk van alle kanten geluiden. Geluiden van dieren, maar ook van mensen. Er word weliswaar geen muziek afgespeeld, maar door de drukte van circa. 30 mensen binnen deze ruimte, geeft het de nodige prikkels, ook om rustig te kijken, belemmerd dat wat. Qua verlichting word gewerkt met spotjes, die helaas met regelmaat binnen de ruimte zo zijn ingesteld dat ze in je kijklijn schijnen, wat niet als prettig ervaren word. Er zijn eigenlijk geen mogelijkheden binnen de locatie om te ontprikkelen. Dan moet je in elk geval het zoeken buiten de dierentuin of misschien zelfs buiten het dorp Orvelte, gezien de dorpskern eigenlijk zeer toeristisch is ingesteld.

Een van de gordeldieren poseert zich hier bij een boomstam nadat hij uit een holle boomstam is geklommen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.