Berg en Dal: Amusementspark Tivoli

Op de foto staan twee attracties voor de jongste kinderen. Op de voorgrond een piraten draaimolen waarvan de bakjes omhoog kunnen. Daarachter een mini-reuzenrad en er is nog een glimp te zien van de keverachtbaan.

Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Als je overprikkeld raakt, kun je gebruik maken van de EHBO post om te ontprikkelen, mits er geen calamiteiten plaatsvinden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.

Amusementspark Tivoli is een klein attractiepark in de plaats Berg en Dal. Het park richt zich primair op de leeftijd tot 12 jaar, maar ook voor volwassene heeft het enkele attracties die je leuk zou kunnen vinden. Het park telt 31 attracties, waarvan voor sommigen een aanvullende bijdrage word gevraagd. Het park heeft met name een opzet van een kermis en telt een kleine achtbaan, een keverbaan. Een van de nog weinige keverbanen die nog in Nederland in bedrijf is. Volgens wikipedia is dit nog één van de vier van dit type achtbanen in Nederland. Ik heb het bezoek vandaag gedaan vanuit het Uit met Autisme Testpanel. Het park is bekend met de Autipas, maar op een gereduceerd entreetarief na, doet het park er op dit moment niets inhoudelijks mee. Voor kinderen is er verder een indoor speeltuin. En zag ik dat er 2 speelelementen buiten zijn die goed toegankelijk zijn met een rolstoel.

Een overzicht over het terrein met attracties. Links op de voorgrond staat een kindje te kijken naar de zweefmolen. Rechts is een spring-glijkussen. Op de achtergrond draait de Bee bee's en slingert bakjes in de lucht.

Ik was er op een vrijdag waarin het zo rustig was, dat de attracties om en om open waren per kwartier en zelfs daarin ik niet tot nauwelijks wachttijd had, ik denk veelal hooguit een minuut of drie als maximale wachtduur. Daar zal het hem echter niet in liggen, alleen sta je dan wel een aantal minuten in de drukte van met name kinderen, wat bij mij dan ook wel iets van agitatie opleverde. Terwijl als ik er meer afstand van nam, ik niet werd opgemerkt als wachtende. Het is dan ook wel een beetje jammer dat de autipas geen mogelijkheid geeft om te wachten bij de uitgang die doorgaans minder geluidsprikkels kent of de prikkel van onverwacht aangestoten te worden.

Je kijkt naar een groene wijngaard: de druivenbomen staan in rijen en op de voorgrond en tussen de rijen is gras te zien. Er groeien helaas nog geen druiven.
De wijngaard waar je op uit kan kijken.

Om tot rust te komen, had het park zelf de picknicklaan aangewezen. Deze bevind zich aan de buitenzijde van het park en je hebt uitzicht op de druivenboer/wijngaard van de buren. Hier zijn niet geluiden aanwezig, al is de afstand tot het park wel zo klein, dat je ook niet kunt stellen dat het volledig rustig is. Er zijn dan wel betere plekken in het park aanwezig waar je méér rust vind, bijvoorbeeld bij de midgetgolfbaan omdat hier een gebouw tussen staat, krijg je veel minder geluiden mee. Ook is de parkeerplaats tussen de bomen geplaats, dus zou je optioneel daar naar toe kunnen gaan om wat te ontprikkelen. Qua attracties zijn de attracties vooral gericht op de allerjongsten tot en met een leeftijd van een jaar of 12. Voor volwassenen zijn enkele attracties goed toegankelijk waarbij je jezelf niet volledig hoeft op te vouwen om in een wagentje te passen. Dit zijn de Bee bee’s, de keverbaan, de botsauto’s, de regenboogreis en het spookhuis “Het Griezelbos”.

Op de afbeelding is het "circus Funcity" te zien met een stellage van gele en rodekleuren waarin o.a. een glijbaan te zien is, een klimrek en een ballenbak.
De binnen speeltuin heet Funcity, waar verschillende speelelementen aanwezig zijn.

Prikkels attracties

Qua prikkels heb ik per attractie in de onderstaande tabel het in kaart gebracht. Als er stilstaande lampen op de attractie zitten of de prikkel zo minimaal is, heb ik het niet opgenomen in de onderstaande tabel. De betaalattracties heb ik niet in werking gezien, dus ik kan deze niet beoordelen.

Attractie:Prikkels:
MidgetgolfOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
RegenboogreisOp deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.
Vliegend piraatje
Mini-reuzenrad
Draaimolen
Harm’s KippenfarmOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.
’t Dreumeshofje
Tiffie&Toffie rijschoolOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Toffi’s bouwplaats
Bee bee’sDeze werkt met een hoge snelheid: je kan duizelig worden
Graafmachine (betaalattractie)
Zandbak
’t Waterdorpje
Sona BoogOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Mega Slider
Botsboten
Zweefmolen
Western ExpressOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
ChocokopjeOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Spookhuis “Het Griezelbos”Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.
Botsauto’sOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Familieschommel
AchtbaanOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Buggy’s
Binnenspeeltuin FuncityOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Race Pop-Ups
Skypie
Tivoli TheaterOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent.
Waterbalspel (betaalattractie)
Harms Beestenbende (betaalattractie)
Ezeltje Strekje (betaalattractie)

Eén gedachte over “Berg en Dal: Amusementspark Tivoli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.