Berg en Dal: De Heeren van Berg en Dal

In een bolvormige glas zit lichtbruine chocolademousse met daarop hazelnoten en een klein suikerwafeltje.

Neem van tevoren contact op met de locatie om zo je bezoek zo prikkelarm mogelijk te kunnen laten verlopen. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.

Restaurant De Heeren van Berg en Dal zit op een steenworp afstand van Amusementspark Tivoli. Ik had dan ook mijn auto hier laten staan en kon te voet naar het restaurant. Het restaurant kent een uitgebreide kaart met diverse gerechten, zowel voor de vlees/visliefhebber als voor vegatariërs. Ik had niet gereserveerd, omdat ik er nog niet helemaal uit was tot hoe laat ik bijvoorbeeld in de regio zou verblijven én als ik er was, waar ik dan zin in had. Uiteindelijk ben ik naar binnen gelopen en zocht ik tactisch een plekje: het licht was wat gedimt en ook niet onbelangrijk: het had geen muziek aan. Dat vond ik na een drukke middag met prikkels wel een fijn iets. Op een bepaald moment werd de muziek wel aangezet. Maar toen ik een medewerker vroeg of de muziek ook in delen in de zaak in te stellen was en mijn voorkeur aangaf dat ik geen muziek prettiger vond, werd het stuk waar ik zat, de muziek uitgeschakeld. Wat ontzettend fijn dat dat kon. Dat tref je gewoon niet zo vaak aan. Wat mij ook erg positief opviel was de communicatie van de medewerkster die mij bediende. Ze vroeg na elke gang heel duidelijk of ik direct de volgende gang wilde. Dat gaf mij volop de gelegenheid om toch aan te geven: wacht nog maar even of iets anders te communiceren. Eigenlijk zijn daarmee veel van de voorwaarden om lekker uit eten mogelijk te maken, al aanwezig. Waardoor er bij mij eetlust ontstaat.

De prikkelarme ruimte heeft minder ramen, waardoor het donkerder is, de verlichting is heel zacht aangezet, met een kroonluchter aan de ovenkant. Tot halverwege de muren zijn het donkere houtpanelen en daarboven in keien gemetseld geel-bruine stenen. Het interieur van de tafels en stoelen zijn donkerbruin en een donkere tint van taupé.
Prikkelarme ruimte in het restaurant.

Qua eten zelf had ik een het drie gangen keuze menu gekozen en aanvullend nog een broodplankje. Het hoofdgerecht had ik gekozen voor een rib-eye wat heerlijk mals van textuur was, op de juiste manier gebakken en tevens op de juiste manier gekruid. Maar het nagerecht was voor mij ook iets nieuws waar ik al bij het van tevoren bestuderen nieuwsgierig naar was: hazelnoten mousse. Ook dat was erg smaakvol.
Naderhand spreek ik kort met de bedrijfsleider, die ook aangeeft het belangrijk te vinden dat mensen ook prikkelarm uit eten kunnen gaan en als het lukt, ze dat ook graag realiseren. Het is in elk geval gelukt! Het kan ook goed zijn om van tevoren te informeren naar de verwachte drukte. Maar vooralsnog geldt altijd voor de horeca: het kan ook ineens onverwachts heel druk zijn.

Op een rond wit bord ligt een bedje van spinazie en sperziebonen. Daarop ligt de gebakken rib-eye met kiemgroente en gefrituurde aardappel. In een cupje zit kruidenboter. Daarnaast is buiten het bord in een klein frituurmandje patat geserveeerd met een cupje mayonaise.
Hoofdgerecht: Rib-eye

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.