Drachten: Naturij

Links staat op de schuur Naturij met verf geschreven. Rechts is een deel van de buiten speeltuin te zien.

De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.

Ik werd begin dit jaar getipt over het bestaan van de Naturij in Drachten door Landgoed Nienoord. Het is denk ik voor een deel ook vergelijkbaar, behalve dat hier in feite geen mechanische attracties te vinden zijn. De Naturij is voor een heel groot deel boerderijdieren, dus je komt er geiten, schapen, ezels en paarden tegen. Ook kun je met konijnen aaien en tussen de geiten lopen. Dit is verdeeld over een best groot stuk grond. Daarnaast heb je een speeltuin, waar kinderen een springkussen tot beschikking hebben en verschillende glij- en klimtoestellen. In de zomermaanden is een klein zwembad geopend van circa 2,5 x 5 meter en ze hebben een verkeerstuin waar je met een skelter door heen kan trappen. Ik zag dat dit park ook een schommel had voor rolstoelen.

Er is een wegwijzer met blauwe borden en witte letters die de weg wijzen naar de parkdelen, met op de achtergrond de indoor speelhal te zien aan de buitenkant.
Duidelijke bewegwijzering op het park.

Ze hebben twee binnen locaties, een reptielenhuis, waar je ook nog schilpadden kunt vinden of een leguaan. En een indoor speel- en klimhal. Waar ik voor de verandering eens erg positief over ben. Wat je namelijk vaak hebt met dit soort indoor speel- en klimhallen hebt, is dat het een grote klankkast is. En dit… eigenlijk niet. Ik zag dan ook de nodige maatregelen die genomen waren in de akoestiek. Fijn, want hier zit ook een horecapunt en een terras. Wat minder prettig was, is de entreehal cq. restaurant. Daar waren veel geluiden en was de akoestiek niet fijn, waardoor ik eigenlijk aan het begin zoiets had van: ik hoop niet dat deze trend zich voortzet. Gelukkig was dat niet het geval.

Op de voorgrond een terras waar de stoelen tegen de tafels staan vanwege het regenachtige weer. Daarachter staan in rode, blauwe, oranje, gele speel- en klimtoestellen. Er is tevens een rolstoelschommel.
Een overzicht van de buiten speeltuin vanaf het terras gezien.

Er zijn ook de nodige plekken die echt rustig zijn, richting het ontprikkelende aan, zoals de weide waar de paarden en ezels staan. Maar ook de verkeerstuin heeft alleen maar een stoplicht, maar geen mechanische geluiden of speakers staan, waardoor deze als activiteit erg prikkelarm te noemen is en tegelijkertijd ook wel enige afstand kent van de drukke speeltuin om meer rust van geluiden te vinden. Ik denk dan ook wel dat de Naturij best een goede uitkomst kan zijn voor autistische kinderen. De entree is voor kinderen en volwassenen gelijk met € 7,70 (prijspeil 2024). Maar is weer relatief laag ten aanzien van soortgelijke parken. Ik kan bovendien het ook erg waarderen als er in een park afwezigheid is van themamuziek.

Rechts staan picknickbanken voor wachtende ouders, daar staan ook de skelters ogesteld. De verkeerstuin is gemaakt van asfalt en hier staan borden en een stoplichtinstallatie. De perkjes buiten de wegen zijn met gras ingezaaid.
Een deel van de verkeerstuin met stoplichten. Je kunt deelnemen aan de verkeerstuin op skelters.
Er staan drie ezels in de weide. De grond is van gras en mos. Rechtsachter is de volière van de vogels te zien.
Bij de ezelweide is het ook een plek waar het stil en ontspannen is.

Tenslotte moet ik wel vermelden dat het reptielenhuis (zoals veel vergelijkbare gebouwen) een soort klankkast is, de betonen muren met glas maakt dat geluid amper kan absorberen. Het is in die zin dan ook raadzaam om als je hier bent, te kijken naar het reptielenhuis op het moment dat het hier rustig is. Desondanks kom ik wel op een groene score uit.

Tussen de takken zitten donkerbruine met lichtbruin buikjes vogels en rechts is een witte vogel met een zwarte print te zien.
Diverse vogels
De indoorspeeltuin voor ongeveer de helft op de foto gezet. De vloer is groen en het plafond is behandeld met systeemplaten. De klimtoestellen zijn in de kleuren rood, groen, geel en blauw.
Indoor speeltuin
Er zitten hier diverse parkieten op een soort tak. De parkieten zijn groen, geel en rood gekleurd en hebben hier tussen overgangskleuren.
Parkieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.