Leeuwarden: Aqua Zoo

Een zwarte aap hangt met twee handen aan een touw in het binnen verblijf. De aap heeft een wit gezicht, maar zijn neus en mond zijn zwart. Het lijkt op de foto net alsof de aap poseert.

De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten.

Aqua Zoo in Leeuwarden is een dierentuin die draait om met name dieren in en rond het water. De dierentuin zit net buiten de stad Leeuwarden en is het best bereikbaar met de auto. In de dierentuin vind je verschillende dieren, waaronder ijsberen, tijgers, krokodillen, flamingo’s en zeehonden. De zeehonden hebben een behoorlijk groot gebied waarin ze kunnen zwemmen, wat ik wel positief vond. Nadeel is dan wel weer dat je ze niet tot nauwelijks ziet. Ook in de foto’s die ik geschoten had, zie je dan hooguit de snorharen boven water komen. Ook zijn er verhoudingsgewijs kleinere dieren te vinden, zoals pinguïns, otters en diverse aapjes.

Op de voorgrond zijn de groene waterplanten, daarachter zit een klein krabje (in de realiteit maar 2 cm breed voor het lichaam en met de poten erbij maximaal 5 cm breed. De voorpoten zijn fel oranje gekleurd en de ogen zitten bovenop het lijf. De lange poten hebben aan blauwachtige kleur.
Een heel klein krabje zit op een steen net onder de waterspiegel, verstopt achter planten in het water.

De dierentuin is opgezet met een systeem dat je een hoofdpad hebt, maar vanaf het hoofdpad steeds een bepaald hofje in loopt. Het lastige is dan ook dat er niet een directe duidelijke looproute is in het park die je langs alle dieren leidt. Ook in het park heb je wel borden met symbolen van dieren, maar niet een hoofdpad. Het is dan ook slim om van tevoren thuis je route te plannen door het park. Op het park zijn twee horecapunten, aan het begin van het park bij de entree en in de uiterste hoek van het park.

Uitzicht op een schelpenpad. Hierop staan met ongeveer 2 meter afstand van elkaar 2 pinguïns, de voorste kijkt naar rechts vanaf de camera gezien en de achterste naar links. Aan de zijkant van het pad liggen keien en is de bedding van gras en zand.
De pinguïns lopen op het schelpenpad waar je als mens tussendoor mag en kan lopen.

Deze tweede was vandaag niet geopend, maar de toiletten gelukkig wel. Ik zeg gelukkig, want buiten dit punt en de entree, zijn er geen toiletgebouwen in het park. Dat lijkt me vooral een uitdaging met kinderen. de paden in deze dierentuin bestaan voornamelijk uit schelpenpad, met hier er daar een hardere ondergrond. In verschillende gebieden vind je ook loslopende dieren, te weten bij de pinguïns, maki’s en kangoeroes. Bij de kangoeroes moet je ook door heen als je ze wil zien. Gelukkig zijn deze dieren vrij schuw en zullen ze niet snel je opzoeken.

De ondergrond is van gras en mos, met daarnaast wat hogere grassoorten en bosjes. Tevens staan er bomen. Twee kangoeroes staan, één ligt bij een boom en tussen het hoge gras steken de oren uit van een vierde kangoeroe op deze foto.
De kangoeroes houden goed in de gaten wat er om zich heen gebeurd.

Het buitengebied van de maki’s vonden ze vandaag blijkbaar te fris, want ze zaten lekker binnen. En de pinguïns blijven voornamelijk op bevriesstand staan, hoewel ik hier ook als enige door heen liep. Het viel mij op dat er eigenlijk relatief weinig bankjes staan langs de paden in het park. Er staan wel wat bankjes bij uitkijkpunten bijvoorbeeld en de horeca. Het gevolg is dat de locatie daardoor geen rustpunten met een bankje kent uit de drukte, die dan in die zin prikkelarm zijn Je hebt nabij de entree wel een stuk met picknickbanken, alleen wel naast een speeltuin. Waar het dan wel rustiger is, is in het kangoeroegebied tegen de achterkant van het park waar een bankje staat. Maar in zo’n gebied mag je niet je tas open trekken voor een hapje of een drankje. Het maakt dan ook het lastig om ergens je binnen het park terug te trekken. Want ondanks dat ik de dierentuin geen themamuziek word afgespeeld en vooral een groene omgeving is, zijn er wel degelijk prikkelrijke gebieden.

Op de foto is de ondergrond van zwart zand met daarachter een soort vijver. Links en rechts van de foto zijn bomen en struiken. Op de foto liggen twee struisvogels met grijze veren. Daarnaast liggen twee alpaca's met een bruine vacht, één alpaca kijkt naar de camera. Aan de rand van het water zwemmen twee zwarthalszwanen: die hebben een zwarte hals, een rode snavel en een witte rompen.

Dit meeste prikkels zitten in het entreegebouw, waar de binnenruimte zit en het restaurant. De ruimte klinkt heel hol, met als gevolg dat geluiden ook erg weerkaatsen en door het gebouw galmen. Dit is dan ook zeker merkbaar bij de aquaria. Verder is er na de aquaria een soort tentoonstellingsruimte over het wad. Hier hadden ze veel geluiden, van een harde meeuw en het gebrom van een windmachine of klimaatmachine. Dit was echt geen fijne ruimte. Ik zag hierin wel dat de audiovisuele schermen allemaal starten middels een knop. Je hebt alleen dan geen invloed op de volume. Binnen het park zelf valt het mij op dat het hoofdpad wat breder is, geschat op een meter of vier. Maar richting de hofjes zijn de paden wel een stukje smaller, soms tot een meter of 2 geschat. Bij een drukke dag bestaat ook de kans dat mensen sneller in je persoonlijke zone komen. Ik vind het vooral jammer dat er eigenlijk niet tot nauwelijks rustige plekken zijn, om je te kunnen terugtrekken of waar je rustig wat kan eten. Met name dit soort plekken met een bankje, zijn er nauwelijks te vinden. Er zijn wel bankjes tussendoor, maar met name op kijkpunten bij de dieren waar het dus bij drukte, ook nog eens extra druk is. Ik kan me dus ook indenken dat je dit type dierentuin ook liever doet buiten de weekenden en vakanties om. Helaas heb ik ook ervaren dat de dierentuin zelf niet goed inhoudelijk kan antwoorden op vragen rondom prikkels. Ik raadt dan ook aan dat als je wil weten of het druk is met groepen, je het beste kunt bellen. Al met al is de score van de dierentuin oranje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.