Drachten: MUSEUM Dr8888

De voorgevel van museum Drachten bij regenactig weer. De geelrode tegels op het plein, met donkerrode tegels van het pand. Tegen het pand hangen blauwe banners en boven de ingang is de voorkant een soort puntdak-gevel. Links en rechts van de entree staan bomen met groene bladeren.

Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten.

MUSEUM Dr8888 is gevestigd in Drachten. Het museum is gevestigd in een oud klooster. Dit is ook nog terug te zien in het pand met de wandelgangen, gewelven en de ramen. Het museum zelf heeft beneden een auditorium en daarnaast een zaal voor kunst. Boven zijn ook nog 2 zalen waar kunst hangt. De tentoonstellingen wisselen. Dit keer was de tentoonstelling Made in Friesland, met materialen die door de eeuwen heen in Friesland veel gefabriceerd werden. Het pand zelf is een behoorlijke akoestische klankkast. Dat zit hem in verschillende aspecten. Allereerst is het een monument, waardoor je al niet alles mag doen, maar wat er dan wel opvalt, is de hoeveelheid geluiden die het weergeeft.

De gang heeft stenen rode tegels. Tot halverwege de muur zijn de bakstenen rood, waarna het bovenste deel samen met de gewelven wit van kleur zijn. De ramen zijn in halve bogen gemaakt en je kijkt naar een groen gazon uit met enkele beelden in de tuin, hoewel dit niet op deze fot te zien is.
De gang op de begane grond, waar de gewelven van het klooster nog zichtbaar zijn en links de kloostertuin te zien is.

De betonnen wanden en glaswerk maakt het ook niet veel beter. De gangen zijn gemaakt van steen, maar daarnaast hebben veel vloeren een houten vloer die het pand extra gehorig maakt. Waar het al niet fijn is om enkele bezoekers naast jou te hebben. Er worden verschillende audiovisuele presentaties gebruikt, die continu in een loop afgespeeld worden. Deze hebben gen ondertiteling, startknop of volume mogelijkheid. Audiodiscriptie ontbreekt tevens. De zaal van het auditorium heeft nog wel een aardige absorptie van geluiden beide kanten op (van binnen naar buiten en andersom). Het is ook jammer dat hier de video in een loop afgespeeld word, anders was dit nog een plek geweest waar je je kunt terug trekken. Tenslotte viel het mij op dat verschillende spotjes niet lekker zijn uitgelicht, met als gevolg dat je tijdens je wandeling in de lichtbron kijkt, wat simpelweg niet fijn is. Het plafond is veelal wit, dus het is jammer dat ze niet gebruik hebben gemaakt van het indirect verlichten.

In een witte zaal staan op blauwe tafels houten meubels in een blankeiken kleur. De verlichting is wit.
Houten meubels
Op de voorgrond staat een motor voertuig, ik denk dat het een brommer is. Op de achtergrond hangen doeken van vilt in bruin, witte en groenachtige kleuren.
Een brommervoertuig met daarachter doeken van vilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.