Leek: Familiepark Nienoord

De entree van familiepark Nienoord.

Deze locatie vind plaats in de buitenlucht

Het moet haast wel 25 jaar geleden zijn dat ik als kind kwam in Nienoord, het was ook echt een begrip bij ons thuis en het is dan ook fijn dat het nog steeds bestaat, ondanks de vele veranderingen die anders zijn dan ik mij herinnerde. Toen ik hen benaderde of ik eens langs mag komen, was hier een instemmend antwoord, waardoor ik het bezoek heb gebracht vanuit mijn rol als testpanel lid van Uit met Autisme. Familiepark Nienoord bevind zich op landgoed Nienoord, een bosrijk gebied in de Groningse plaats Leek.

Een miniatuur rode dieseltrein met daarachter een blauw persluchtvat. Daarachter een eerste wagon welke geel is en waar iemand in zit.
De trein van het miniatuur spoorbedrijf Nienoord.

Komt het je bekend voor? Ja, Uit met Autisme heeft al eens een review geplaatst over het Rijtuigenmuseum, wat zich ook bevind op het landgoed. Familiepark Nienoord heeft het grootste miniatuur spoorbedrijf van Nederland met maar liefst 3,5 kilometer aan spoor. Zeker voor kinderen die helemaal weg zijn van treinen, vind je hier volop mogelijkheden. Ook zijn er diverse modelspoorbanen, zowel binnen als buiten. Het familiepark heeft diverse attracties die zich met name kenmerken doordat je ze zelf in beweging moet brengen. Hoewel er dus wel wat elektronische attracties zijn, te denken aan een tractorbaan en een baan om paard te rijden.

Uitzicht vanuit een tractor op de tractor baan. De tractor is rood en een tegenliggende tractor komt eraan die groen is. Rechts passeren we een beeld van een koe.
Tractorbaan

Er is een speeltuin buiten. Wat mij gelijk opvalt is dat deze eigenlijk heel erg ruim is opgezet. Tussen de speeltoestellen is de nodige ruimte. Wat ik dan ook weer als voordeel zie ten aanzien van eventuele geluidsprikkels is dat de afstand tot de bron van geluid groter is. Verder vind je hier een kinderboerderij en een miniatuurwereld. In de communicatie voorafgaand aan het bezoek word ook verder aangegeven dat mocht je last hebben van autisme, je het beste bij de kassa of van tevoren contact kunt opnemen, zodat er passende maatregelen genomen kunnen worden. Optioneel kun je in de EHBO ruimte, als er geen calamiteiten zijn, ook bijkomen. Als er dan al sprake is van overprikkeling, want de aanwezige prikkels zijn gewoon zeer gering.

Een miniatuurwereld in het donker met heel veel lampjes.

Eigenlijk is de miniatuurwereld op het park de grootste bron van prikkels. deze zit in het pand waar ook de kassa zit. Hier zijn luide geluiden en diverse lichteffecten. Hier komt ook een strobelight effect naar voren. Op het park valt het me mee met geluiden in volume. Ik vind dit wel prettig. Ook de tractorbaan, paardrijbaan en modelspoorbaan zijn de geluiden goed te overzien. Qua lichtprikkels is de grootste denk ik de zon buiten, in de restaurant en het binnenspeel gedeelte is het wat zachter licht, wat ook prettig is. Maar ook in de miniatuurwereld kun je hier wel hinder van ervaren door alle kleine lampjes en de lichtflitsen. Met andere woorden: als je de miniatuurwereld al vermijd, heb je helemaal geen overprikkeling. Maar tegelijkertijd: begin ermee en kom bij in de rest van het park is een optie of eindig ermee en loop nog eens door de bossen van Nienoord, dan heb je toch alles gehad.
Tenslotte: Er loopt een trein vanaf de parkeerplaats tot het park. Deze rijdt alleen op zondag. Houd hier rekening mee.

Een overzicht van de speeltuin gemaakt vanaf de reuzeglijbaan.
Het speelterrein van familiepark Nienoord: Ruim opgezet. De foto is gemaakt vanaf een reuzenglijbaan.
Geiten liggen in de kinderboerderij.
De binenspeeltuin

Eén gedachte over “Leek: Familiepark Nienoord

  1. Last week Wednesday, i went Nienoord for the first time. And while we were driving, a sticker took my attention right away on back of the car. ‘ Uit met autisme’ . I even took a picture of it 🙂 funny I completely forgot about it and just remembered now and wanted to check what is it. And i find this useful website. What a great idea, thank you all

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.