Exloo: Kabouterland

Diverse kabouters staan in het bos bij paddestoelen.

Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.

Kabouterland in Exloo richt zich primair op op de doelgroep voor de allerkleinste kinderen tot een jaar of zes. Hier is ook de hele setting op gebaseerd. Ze hebben dezelfde eigenaar als Wonderwereld in Ter Apel, al richt die zich meer tot de oudere kinderen tot een jaar of twaalf. Ze zijn in Exloo begonnen, en vroeger als kind ben ik hier ooit geweest volgens mijn ouders, maar ik heb daar zelf geen herinneringen aan. De locatie richt zich helaas niet goed kop kinderen die een beperking hebben. Althans, het oude gedeelte met de kabouterzolder biedt geen enkele vorm en mogelijkheid om hier met een rolstoel te komen. Daarentegen is dan verderop in het park, wat recenter gebouwd is, wel weer rekening gehouden met dat je dit met een rolstoel kunt bereiken. Hoe ik Kabouterland exact moet definiëren vind ik lastig. Aan de ene kant is het een kleine dierentuin met o.a. prairiehondjes, stokstaartjes en doodshoofdaapjes, maar aan de andere kant een grote tentoonstelling van kabouters die in allerlei settigen naar voren komen en een speeltuin.

Een stokstaartje staat op een stam op de uitkijk en heeft de camera in het vizier.

Bij de kassa word mij verteld dat door het restaurant naar rechts moet om naar het konijnenhol te gaan om daar een bezoek te brengen aan kabouterland en dan volgt de rest buiten. Ik ben echter al gauw de draad kwijt, ga ik door het restaurant, kom ik buiten uit. Maar moet de rechter uitgang hebben. in het konijnenhol vind je dan middels trappen de kabouters in verschillende settingen. Hier zijn ook geluidsfragmenten in gebruikt die in een loop afspelen. Maar als je wilt, kun je dit gedeelte dus volledig overslaan.

Door een rond gat in de muur zie je links wat tarwe, rechts een klein hert waar een kabouter met een rode puntmuts en een blauw kostuum tegen aan slaapt.

Als je door het restaurant loopt, kom je in de speeltuin uit met verschillende speeltoestellen en een fietsparcour. Rondom de speeltuin zijn ook weer tafereeltjes die je met een knop kan starten, waarna er geluid begint te spelen en de scene tot leven komt. Aan de buitenste zijden van het park vind je de dierenverblijven. Achter op het park vind je dan nog een speelschuur, wat wel weer gelegenheid biedt bij regenachtig weer te spelen. Ook hier staan verschillende speeltoestellen in en is er een muziekje dat afgespeeld word. Tegenover deze speelschuur is een andere schuur gebouwd, hier staan tafereeltjes in met deels bewegende kabouters die dan wel toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel.

In de speelschuur staan kleine glijbanen en klimtoestellen. Tegen de achterwand staan tekeningen van kabouterhuisjes van paddestoelen in diverse kleuren.

Je vind bij Kabouterland vooral kleine diersoorten, denk aan doodshoofdaapjes, witooraapjes of dwergotters. Desondanks is dat voor de allerkleinste kinderen al erg indrukwekkend verwacht ik. Qua score komt de locatie uit op Oranje. Echter komt dit voort uit de verschillende audiopunten in het park. Buiten de speeltuin kun je echt wel rustige plekken vinden. Zo is er rondom de schildpadvijver ook allerlei nisjes gemaakt met bankjes waar het ontspannen kan zijn. Ook zal timing van belang zijn. Prikkels die je wel kan verwachten zijn geuren in het restaurant. Audiogeluiden bij de scenes van de kabouters en de dieren zijn ook niet volledig stil. Op de kabouterzolder zijn spotjes niet altijd even fijn afgesteld. En rondom de speeltuin vind je wat meer kindergeluiden. Tenslotte heeft dit park een kanarieverblijf waar je doorheen kan lopen. Hier kunnen de vogels vlak langs je heen vliegen en kan dit een schrikreactie opleveren.

Op de foto is een zitje te zien van twee bankjes en een tafel, waarover heen middels een boog planten groeien. Een plek om je terug te trekken zonder veel geluid.
Dit soort zitjes zijn rondom de schildpaddenplas gevormd die een rustige plek vormen om even terug te trekken.
Een doodshoofdaapje zit op een touw naar boven te kijken.
Een doodshoofdaapje
Een dwergotter kijkt naar boven tegen een stenen met zand ondergrond aan.
Een dwergotter
Het kanarieverblijf waarin een pad loopt en kabouters op de grond staan. Er vliegen en zitten kanaries  op touwen.
Het kanarieverblijf waar je door heen kan lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.