Ter Apel: Wonderwereld

Een tafereel in een grotsetting met diverse pastelkleuren van elfjes die rondvliegen en een huisje rechts wat de elvenbrouwerij moet voorstellen.

De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent.

Wonderwereld in Ter Apel is een soort kruising tussen een dierentuin en een walk-trough droomvlucht attractie zou ik zeggen. Hoewel de weg naar het park is wat verstopt, net als de bebording, dus ik vond de entree lastiger. Ook dat er geen medewerker direct bij de kassa stond (of een bel heeft) dacht ik: ja, en wat moet ik nu dan? In mijn oriëntatie van tevoren op dit bezoek vond ik het erg lastig. De website van de locatie heeft namelijk zeer weinig informatie over hoe de locatie is ingedeeld, welke dieren kan ik verwachten of niet onbelangrijk: welke prikkels kan ik verwachten. Maar ook het mailen naar de locatie: daar krijg je simpelweg geen antwoord op.

In een grot zie je aan de bovenkant een draak tevoorschijn komen.
De draak komt tevoorschijn in de drakengrot.

Ik zat bij deze review dan ook echt te denken: hoe definieer ik nu Wonderwereld in Ter Apel? Is het een dierentuin? Ja, ook wel een beetje. Is het een museum? Ja, ook wel een beetje? Heeft het wat weg van een attractiepark? Nee, niet echt, maar het doet me er wel aan denken. En ook qua criteria voor de punten, het scoort oranje met 13 punten. Maar dat komt meer door het deel wonderwereld dan het dierentuindeel. Want hier liep ik op de woensdagmorgen grotendeels alleen door heen, zijn geen audio effecten toegevoegd en heeft het wel hele prikkelarme gebieden. Het is in die zin goed dat de route van het park in het in verhouding gezien meest prikkelrijke gebied. Je begint de tour in een grot waarin verschillende dieren zijn opgezet. Daarna zie je het binnen verblijf van dieren en loop je over via wat vogelspinnen naar zoals ik het zou beschrijven een soort looppad door een attractie van de Droomvlucht, inclusief geuren die ik denk zijn toegevoegd. Je vind hier diverse fantasiefiguren, zoals trollen en elfjes. Wat wel leuk is voor de kinderen is dat hier overal doorheen gangen lopen waar je door heen kan kruipen en spelen, waardoor je je als een trol in het gangenstelsel kan begeven. Dit is ook doorgevoerd naar een deel van het buitengebied en zo nieuwsgierig als ik ben, gedraag ik me dan ook als een kind en ben ik toch nieuwsgierig waar ik dan uitkom, waardoor je ook nog allerlei fantasie figuren tegen komt. In dit gedeelte van het bezoek worden dan ook verschillende geluiden toegevoegd die in een loop spelen en aan het einde is er een soort voorstelling die start op basis van een sensor die een verhaaltje vertelt over de elven en het dagelijks bestaan met daarbij oplichtende delen van een scene.

Op de foto staan 3 trollen met grijs haar, wat lange neuzen en tegen een groen/stenen achtergrond.
De trollen bij Wonderwereld Ter Apel.

Hierna loopt de route naar buiten, waar een speeltuin zich bevind en de buitenverblijven van diverse vogels. Er is een volledige uilenburcht gebouwd met daarin heel veel verschillende uilen, waarvan hieronder een fractie word laten zien.

In het verblijf zitten verschillende briluilen.
Twee kleine uilen zitten op de grond. Ze zijn bruin met witte vlekjes.
Een sneeuwuil met zwarte strepen kijkt in de richting van de camera. Het dier zit op een stam. Tegen een groene achtergrond.

Ook vind je hier stokstaartjes. De route vervolgt naar binnen in de kas. Hier vliegen enkele vogels vrij rond of lopen over de paden. In tegenstelling tot andere verblijven geeft dit door de beperking van het aantal vogels dat zich vrij begeeft in de kas, geen schrikeffecten. Hierin vind je ook wat meer aapsoorten waar een flink aantal recentelijk jongen hebben gekregen. Hoewel ik niet zeker weet of het wel de bedoeling was van het park, weet een jonge Maki zich tussen het gaas te wurmen om naar een smakelijke boom net buiten het verblijf te gaan om lekker te smikkelen. Ik ben alleen in de kas, dus met die rust doet het jonge aapje dit geregeld.

Een baby ringstaartmaki (geboren 8 april 2024) zit in de boom naast het verblijf en spiekt toch even wat ik aan het doen ben.
De ringstaartmaki klimt tussen het gaas door, want de boom is veel lekkerder dan in het verblijf. Deze is geboren op 8 april jl.
Een zwart-wit Vari in het binnenverblijf kijkt naar de mensen zoals de mensen naar hem kijken: met grote ogen.
Een zwart-wit Vari bij de parkeerplaats is heel nieuwsgierig naar mensen. Komt naar de mensen toe bij het hek. Hij zit op een stam in het verblijf en op de grond is hoog gras.

Buiten bij de parkeerplaats hebben ze nog een verblijf voor de vari’s en buizerds.
Als we het hebben over de prikkels, zijn deze met name dus te vinden in het binnendeel en dan specifiek het trollen en elven deel. Dit doordat de audiogeluiden naar mijn smaak luidt staan, maar bij de komst van medebezoekers ook de weerkaatsing van geluiden merkbaar is. Hier zijn ook geurprikkels toegevoegd en merk ik op dat er verschillende spotjes niet lekker zijn uitgelijnd met mijn kijklijnen. Voor de jonge kinderen met autisme kan het echter ook een deel van spelen zijn, het ontdekken van de geheime gangetjes kan erg leuk zijn. Tegelijkertijd is het als bezoeker niet echt mogelijk deze loopvariant van de droomvlucht over te slaan, waardoor je wel er door moet. De paden zijn wat smal, dus zeker in een drukker moment, kan ik mij indenken dat het dan niet heel fijn is om hier te zijn. Maar een ding is dan wel zeker; daarna kom je in een volledig ontspannen setting terecht en kun je als je wil een stukje door de bossen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.