Dierenpark Amersfoort is een dierentuin waarbij je je een hele dag zou kunnen vermaken qua omvang. We bezochten het park met twee personen vanuit het Uit met Autisme Testpanel. Het park heeft maar liefst 120 diersoorten en ook veel grote dieren, denk hierbij aan olifanten, neushoorns, giraffen of leeuwen. Het park is geopend op 22 mei 1948 en is sindsdien steeds meer gegroeid. Het park bevat veel groen, maar gelukkig bevat het ook brede paden over het algemeen, waardoor de kans op onverwachte aanraking, minder groot is. Er zijn hier en daar wel smallere paden, met name in de verblijven waar je zelf door heen mag lopen, zoals bij de maki’s of binnen het verblijf van De Nacht met luiaards.
Ik heb de indruk gekregen dat Dierenpark Amersfoort wel heel veel inzet op kinderen, gezien de vele mogelijkheden tot klimmen, klauteren en spelen. Naast de dieren en speelgelegenheden, zijn er ook een aantal attracties in het dierenpark te vinden waarbij je door het betalen met muntjes, mee kan doen aan de attracties. Zo is er een draaimolen, een treintje en zijn er waterfietsen. Waarbij de kosten voor de draaimolen en treintje één munt per persoon kost en de waterfietsen vijf muntjes voor één waterfiets waarbij je hiervan met één tot vier personen op zou kunnen. Het park is vooral in de openlucht en er zijn eigenlijk weinig binnen verblijven te vinden. Dit beperkt zich eigenlijk tot vier punten in het park: de voederkeuken, het verblijf “De Nacht” met twee etages, het krokodillenverblijf en het verblijf met landschildpadden.
Als je dan al gevoelig bent voor lichtprikkels, is het raadzaam hier rekening mee te houden. Over prikkels gesproken, die zijn er wel degelijk in het park: geurprikkels vind je er sowieso. Maar naar mijn inziens zijn dit verwachte geurprikkels van ontlasting en urine van dieren. Dat heeft elk dierenverblijf en leidt ook niet zo snel tot overprikkeling. Wel viel het op dat er op verschillende punten geluiden zijn toegevoegd door geluidsboxen te plaatsen waarbij dierengeluiden worden afgespeeld of een verhaal word verteld. In het Dinobos hoor je buiten het bos eigenlijk al de dinogeluiden. Eenmaal in het bos zijn de geluiden een stuk duidelijker hoorbaar, wat we toch wel heftig vinden binnen komen. Eigenlijk komen we tot de conclusie dat het misschien wel leuk is voor kinderen, maar voor mensen met autisme, wel heftig kan zijn qua geluiden en misschien daarom wat links laten liggen, hoewel de dino’s zelf eigenlijk meer beelden zijn die stil staan en niet ineens een beweging maken. Het dinobos bevind zich aan de rand van het park, waardoor de dieren hier waarschijnlijk niet zo’n last van hebben. Er zijn twee restaurants op het park, waarbij de locatie “De Boerderij” veel geluidsweerkaatsing is en op de locatie “De Buitenplaats” een heel stuk minder. Mocht je dan gebruik willen of moeten maken van de horeca, dan is De Buitenplaats een betere basis.
In lichtprikkels is het vooral de openlucht setting wat een risico zijn. Er zijn eigenlijk niet tot nauwelijks lichtprikkels toegevoegd. In het verblijf De Nacht wel, maar wel op zo’n manier dat het wat schemerig is. Al is er binnen dit verblijf ook de toiletten te vinden en is de overgang van schemerig naar wit licht, toch wel een felle overgang. In de souvenirwinkel bij de ingang word ook gebruik gemaakt van spotjes, maar waar je je ook in de winkel bevind, er toch een spotje in het gezicht schijnt. Voor audiovisuele presentaties vind je deze alleen op de bovenste etage van De Nacht, waar een video met geluid doorlopend word afgespeeld. Tenslotte vind je op een tweetal plekken verschil in temperatuur: bij de schildpadden en op de onderste etage van De Nacht, waarbij als je gevoelig bent voor warmte, dit wel erg warme verblijven zijn.
Tenslotte is het goed te weten dat in het verblijf met de parkieten, de vogels soms erg snel langs je hoofd kunnen vliegen en daardoor een schrikreactie kunnen geven, nog naast het verwachte geluid van het gekwetter. Het is goed om hierin af te wegen of je het verblijf in wil stappen of niet.
Daarnaast is een groot deel van geluidsprikkels of onverwachte aanraking vaak afhankelijk van andere bezoekers. Daarbij zijn met name de schoolreisjes een risico. Ook tijdens ons bezoek was dit het geval, waarbij het op te merken was dat met name na 15.00 uur (vaak gaan schoolklassen zich dan verzamelen voor de terugreis), het een heel stuk rustiger is in het park. Je ziet dan ook dat in de verblijven waar je als bezoeker je tussen de dieren kunt bevinden, de dieren je ook meer opzoeken of dichter naar de paden trekken, zoals in het maki-verblijf, maar ook bijvoorbeeld bij de prairiehondjes. Qua advies is het dan ook slim om hier rekening mee te houden als je dicht in de buurt woont voor een kort bezoekje.
Dierenpark Amersfoort is bekend met de Autipas en Hidden Dissabilities Sunflower. Met de Autipas krijg je € 3,50 korting aan de kassa, mits je je van tevoren hebt aangemeld. Verder kun je één volwassen begeleider meenemen als je dit nodig bent waarvoor je ook van tevoren je moet aanmelden.
Prikkelarme locaties
Qua prikkelarme locaties zijn die er in zekere zin ook. Het waterfietsen kan als ontspannend gezien worden omdat je alleen met degene bent met degene met wie je het park bezoekt en meer afstand hebt tot de paden. Verder zijn met name de uiteinden van de park rustige momenten te vinden. Dit ligt deels aan de drukte in het park. Plekken die ik op basis van dit bezoek zou aanwijzen was het Woud bij de wolven, het pad naar het binnenverblijf van de olifanten of het gebied De Oude Stad die door het gebrek aan speelgelegenheden, ook rustiger is.