Nordhorn (DE): Tierpark Nordhorn

Op de foto staat de entree van Tierpark Nordhorn. Dit is vorm gegeven in een soort huisje met glazen schuifdeuren en in het groen de naam Tierpark Nordhorn aan de voorkant.

De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.

Tierpark Nordhorn is een dierentuin net over de grens ter hoogte van Hengelo. Ik bezocht dit park samen met iemand anders vanuit het Uit met Autisme Testpanel. Het dierenpark is een middelgroot dierenpark als ik dit vergelijk tot de Nederlandse dierenparken.

De historische boerderij met weiland. Je ziet rechts de geitjes in het verblijf, verderop staat een bruin paard met een witte vlek op het hoofd. De boerderijgebouwen, drie, zijn van houten planken met een oranje dak.

Voor de gebouwen in het dierenpark is het gethematiseerd of een authentieke boerderij met boerderijdieren, maar de meeste verblijven van de dieren zijn niet helemaal opgenomen in een landschap zoals de meeste moderne dierentuinen tegenwoordig hebben. Ik vergelijk echter dan wel met de Nederlandse standaard. Het dierenpark word qua aanrijden eigenlijk wel goed aangegeven. Prettig! Ook richting de ingang, is het duidelijk weergeven, ook fijn. In het park zelf vind je een grote verscheidenheid van dieren, al zijn er niet echt dieren die heel groot zijn, zoals olifanten, giraffen of leeuwen. Toch hebben ze nog 2500 dieren in het park verdeeld over meer dan 100 soorten. Waardoor het zeker voor jongere kinderen echt genoeg te doen is. In het midden van het park is een grote speeltuin, die tevens op specifieke toestellen toegankelijk is voor mensen met een rolstoel. Al denk ik wel dat bepaalde gebieden best een uitdaging zijn met een rolstoel.

Op de foto liggen 4 impala's op de grond. Drie daarvan zijn kleiner en 1 wat grotere. Tevens loopt er een eend door het beeld heen.

Het personeel in het park spreekt Duits, maar er zijn personeelsleden die ook Nederlands kunnen. Helaas zijn die niet zichtbaar met bijvoorbeeld een logo of badge, dus is wat op de gok als je niet zo goed Duits spreekt. Binnen het park zijn er ook diverse verblijven waar je tussen de dieren kunt lopen. Zo kun je tussen de hazen hazen, wallaby’s, impala’s en alpaca’s lopen en aaien. Ook op de boerderij kun je tussen de biggetjes lopen en de kippen lopen los op het erf. Hierdoor is het wel erg toegankelijk. Tegelijkertijd zie ik daar helaas ook dat de dieren soms wel erg tam zijn geworden. Het heeft zijn voor- en nadelen denk ik. Wat ik wel heel fijn vind aan het dierenpark is de afwezigheid van themamuziek. Ook qua audiovisuele presentaties is hier maar 1 presentatie van.

Een doodkopaapje zit op het voederplateau en heeft  een stukje voedsel in de mond. Verder is er een groene omgeving en verbonden met touwen en takken waar de appen angs kunnen lopen.

Tegelijkertijd zijn bepaalde paden wel echt smal te noemen, waardoor je te pas en te onpas onverwacht word aangeraakt, wat bij mij dan wel een schrikreactie geeft. Ook het verblijf met lori’s en en vogels vliegen ze rakelings langs je, wat ook schrikreacties geeft bij mij. Mocht je hier zelf gevoelig voor zijn, dan kun je ook bij dit verblijf de dieren aan de zijkant zien. De restaurants vond ik niet prettig, met name door de galmende en weerkaatsende geluiden, maakte dat ik hier niet echt binnen wilde blijven. Op de gebieden dat je tussen de dieren kunt lopen, zijnde paden niet breed, ik schat rond de 1 meter breedte, waardoor je snel kans hebt om onverwacht aangeraakt te worden. Tip: als je vroeg op de dag komt: loop de route in tegengestelde richting om de meeste drukte en kans op onverwacht aanraken te voorkomen.

Een steenbok staat op de stenen en heeft het hoofd naar rechts gedraaid, waardoor de hoorns duidelijk zichtbaar worden. Rechts is houtwerk van de afscheiding met bezoekers.

Wat overigens wel heel fijn is dat het park bekend is met de Autipas. Hierdoor is het mogelijk het park te bezoeken tegen een zeer gereduceerd tarief van slechts € 2,-. Je kunt dus stellen dat het hierdoor financieel zeer goed toegankelijk is. Voor mensen zonder Autipas is het reguliere tarief € 14,50, wat in mijn beleving ook nog goed te doen is in vergelijking tot de Nederlandse prijzen. Verder is het een fijne bijkomstigheid als je met de auto komt, dat je die gratis kunt parkeren. Dat vind ik zelf eigenlijk wel zo prettig.

Het verblijf van konijnen. In het houten hok die wat boven de grond staat, ligt mama konijn samen met haar 3 jonge konijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.