Leens: DoeZoo

Een groene leguaan tegen een bruine achtergrond van takken en bomen.

Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

DoeZoo in Leens is een kleinschalige dierentuin. Voorheen zou je het misschien ook wel kennen van Insectenwereld Leens. Wat ik zelf het mooie vind van DoeZoo is dat het niet alleen een dierentuin is, maar ook dagbesteding bied voor bijvoorbeeld mensen met autisme. De dierentuin heeft eigenlijk geen grote diersoorten, of althans: geen diersoorten waar een groot verblijf voor nodig is. Tegelijkertijd heeft het wel heel veel verschillende diersoorten. En is het door het formaat, best overzichtelijk te noemen. Echter zou je hier, ook niet als je bij elke diersoort even rondkijkt, niet een hele dag uiteindelijk kunnen verblijven. De combinatieticket met bijvoorbeeld zeehondencentrum Pieterburen biedt dan ook uitkomst, wat ongeveer een kwartier van elkaar rijden is.

Op een tak staan 3 aapjes, een vermoedelijke moederaap met haar twee jongen.
Moederaap met twee jonge aapjes onder een warmtelamp.

Je vindt bij DoeZoo o.a. eekhoorntjes, uilen, ezels, schapen, geiten, kippen, eenden en schildpadden. Ook hebben ze diverse insecten, reptielen en aapjes. De verblijven zitten allemaal buiten en is als het ware om 2 hallen heen gebouwd. In de eerste hal vind je beneden het restaurant en boven een klein museum van skeletten van dieren, opgezette dieren en producten die door de douane in beslag zijn genomen in verband met verboden middelen (bv. van slangenleer of slagtanden). In de tweede hal vind je meer de dieren die meer warmte nodig zijn, zoals de reptielen, maar ook de aapjes en diverse vogels. Wat ik wel erg op prijs kan stellen is dat eigenlijk nergens in het park themamuziek te horen is.

Links op de voorgrond is een eekhoontje te zien, wazig op de achtergrond de rest van het verblijf met een boom en verschillende hokjes.
Een eekhoorntje houdt de wacht.

Voor de kinderen is er ook nog een speeltuin buiten. Er word dagelijks een rondleiding gegeven, maar toen ik er aan kwam was het een groep geschat naar ongeveer 40 mensen, dus daar zag ik dan liever van af.
Wat jammer is is dat ondanks dat ik DoeZoo sinds vorig jaar een aantal keer had gemaild, ik eigenlijk nooit een antwoord heb gekregen over de aanwezigheid van mogelijke prikkels of faciliteiten. Het was dan ook wel een beetje een verrassing wat ik vandaag zou aantreffen. Ook toen ik belde voor vandaag met de vraag of het druk is kreeg ik als antwoord “weet ik niet, niet echt, gewoon”. Niet een antwoord waar ik heel erg veel mee kan en geen duidelijkheid biedt. Op de locatie zelf vroeg ik dan ook of ze bekend waren met de Autipas of Hidden Dissability Sunflower. De eerste medewerkster kende het beiden niet (van de kassa), een man gaf aan wel de Autipas te kennen, maar niet te weten wat ze ermee moesten en de Hidden Dissability had hij nog nooit van gehoord.

Een geit staat rechtop het hek om daarboven takjes te eten.
De geit had zo’n trek, dat hij er alles aan deed om bij zijn verse takjes te komen.

Jammer, juist omdat het ook een dagbesteding heeft voor bijzondere doelgroepen, zijn dit wel initiatieven die in mijn ogen daar bij passen. Er zijn ook niet echt prikkelarme gebieden in dit park, wat dan ook voortkomt door de kleinschaligheid ervan. Waar de minste prikkels te vinden zijn, is wel het weiland waar je boerengolf kunt spelen. Verder is het restaurant, zeker ten tijde van de presentatie een luidruchtig gebied, dus die kan je het beste dan even vermijden als het kan. De paden in deze dierentuin zijn vrij smal, daardoor is het wel mogelijk dat mensen sneller dichterbij je komen dan je misschien zou willen.

Een speeltuin die vormgegeven is als grote insecten, zoals een bij en een sprinkhaan op deze foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.