Best: Attractiepark Dippie Doe

Vanaf de parkeerplaats kijk je naar de indoor hal, waar heel groot "Dippie Doe Attractiepark" op vermeld is.

De locatie vind (gedeeltelijk) plaats in de buitenlucht. Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels.

Attractiepark Dippie Doe in Best richt zich primair op de doelgroep voor kinderen tot 12 jaar, waar de attracties ook vooral op gericht zijn. Vanuit het Uit met Autisme Testpanel bracht ik vandaag een bezoek aan de locatie. Vandaag warren er heel veel schoolreisjes aanwezig, waardoor hier veel geluidsprikkels van aanwezig waren. Hierdoor zijn er sowieso meer (geluids)prikkels. Het park heeft twee achtbanen en, wat eigenlijk best veel is voor het formaat van het park. Het park is onderdeel van het Aquapark in Best, dus aan de buitenkant kun je genieten van het meer. Je komt de locatie binnen in een grote indoor speelhal. Deze speelhal is bijna het hele jaar open, maar het is wel even goed om de website te bekijken of en wanneer het park dan open is. Binnen deze speelhal bevinden zich nog een draaimolen en een kleine vrije val attractie voor de jongste kinderen. In het buiten gebied bevinden zich meer attracties. Zo vind je hier onder andere de achtbanen, een zweefmolen, botsauto’s en een schommelboot. Ook is hier een golfbaan in piratenthema. Dat is een relatief rustige activiteit, maar niet geheel geluidsarm.

Op de foto is een golfbaan te zien waarbij er in het rotswerk een schedel is verwerkt en de ogen een lantaarn hangt. Aan beide kanten van de schedel kun je een soortgrot in lopen.
Er is een golfbaan (bij de entree inbegrepen) waarbij het thema piraten is. Bovenstaand is één van de holes.

Regelmatig vliegen er over het park relatief dichtbij vliegtuigen. In het park zelf word één type muziek gedraaid, wat voornamelijk popmuziek betreft. Er zijn relatief weinig geluidspunten, waardoor de geluidspunten in het park dan van dichtbij erg luidt staan. In het buitengebied zijn helaas geen toiletten te vinden, deze zijn gecentreerd in de speelhal waar je binnen komt. De speelhal kent veel geluiden. Niet alleen de spelende kinderen die schreeuwen en gillen, maar ook de muziek en de akoestiek maken dit een prikkelrijk gebied. Helaas: hier moet je door heen, ook als je voor het buiten gebied komt. Ook de horeca en toiletten zitten dus in deze hal, waardoor je toch wat word blootgesteld aan de mate van geluidsprikkels. In het buitengebied zit één horecapunt, wat zich beperkt tot frisdrinken en ijsco’s. Het park bevind zich nabij Aquapark Best, waardoor je uitkijkt over het meer. Hier loopt ook een pad langs, die is in de geluidsprikkels een stuk rustiger. Echt een ontprikkelplekje is er niet, althans, niet officieel. Volgens de website is het beleid dat je op vertoon van de autipas via de uitgang gebruik mag maken van de attractie. In de praktijk bleek vandaag dan ook dat dit niet werkt. Het grootste probleem: 3 van de 5 medewerkers bij attracties hadden géén idee va wat de autipas inhield en waren niet op de hoogte hiervan. Het meest bijzondere vond ik daarin dat vooral de oudere medewerkers het niet wisten, maar de jongere medewerkers (jonger dan 30 jaar) het wel weten. Ik vond het meest schokkende te horen toen ik al een tijdje bij de uitgang stond van een achtbaan, dat ik op een bepaald moment vraag: wanneer ik aan de beurt ben, en deze aangeeft de pas niet te kennen en als ik hem wijs op het beleid wat op de eigen website, dat hij niet alle regels kent.

Op de foto zie je de poort naar de speeltuin Angry Birds,waar rondom de poort verschillende boze vogels te zien zijn. Je ziet achter de poort een cirkelende glijbaan met daar rond ook Angry Birds afbeeldingen. Verder zie je een schommel op de achtergrond en rechts nog meer glijbanen.
Een van de speeltuinen is gewijd aan het thema Angry Birds.

Na afloop van mijn bezoek bespreek ik dan ook de bevindingen met een medewerker van het park. Zij gaf aan dat voor de Autipas medewerkers vandaag bewust niet extra erop gewezen zijn, zodat hier een goede nulmeting over kon plaatsvinden. De medewerkster gaf ook aan dat er echt aandacht besteedt gaat worden naar de Autipas, zodat medewerkers er goed van op de hoogte zijn. Ook hadden we het gehad over een plekje om te ontprikkelen. Buiten is er wel een pad wat rustig en kalm is, maar binnen, dat is een ander verhaal. Er zal dus nog verder aandacht besteedt gaan worden aan niet alleen dat je evt. prikkelarm verblijf hebt tijdens de dag, maar ook waar de Autipas in essentie voor bedoeld is; stel je bent overprikkeld: wat kun je dan doen en waar kun je ontprikkelen, ongeacht de weersomstandigheden. Verder is het de bedoeling dat er ook een toiletgebouw buiten komt, waardoor je niet door een luidruchtige hal hoeft om naar de toiletten te kunnen. Verder is de tip die de medewerkster gaf indien je overprikkeld bent, ga naar de kassamedewerkster: hij of zij weet het meeste over waar een ontprikkelruimte voor je gecreëerd kan worden.

Ik denk dat zo’n testpanel bezoek daarom mede erg waardevol vandaag is geweest. Ik heb dan ook afgesproken op de hoogte gehouden te worden van de implementatie voor een prikkelarm bezoek. Ben jij ook geweest? Laat het zeker achter in de comments.

Op de afbeelding staat van achter een hek met bosje de Dolle dobber, die net gedraaid is. Verder zie je links een deel van een speeltuin.
Een van de attracties is de Dolle Dobber: een boot die heen en weer gaat over een rail en in de tussentijd rond draait.

Prikkels bij attracties

Bij het vaststellen van de prikkels van de attracties, heb ik alleen de attracties meegenomen die niet tot het onderdeel speeltoestel behoren. Dus ondanks dat de speeltoestellen ook als attractie worden aangemerkt door het park, heb ik het onderstaand niet meegenomen.

Attractie:Prikkels:
De TyfoonStation: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Rit wielen baan: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
SchommelsloepGeen, hooguit van de aandrijving
Dolly BotsDoor omgeving: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Boven het rijvlak: Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of een snelle overgang van lichteffecten.
DraaikolkGeen muziek, wel is de aandrijving duidelijk hoorbaar (hoge toon)
Dolle DobberOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Dolle PierStation: Geen
Rit bij optakeling: Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Choco CupsOp deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte.
Stormtoren (indoor)Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Tobbe Danser (indoor)Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Er zijn tevens ledstrips op de verticale palen aangebracht die langzaam van kleur veranderen.
Grote Golf (reuzenglijbaan, indoor)Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan één type geluid afgebakend in één ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden.
Ik probeer tijdens het maken van foto's op parken als deze, uitermate voorzichtig te zijn en liever voorkomen van het feit dat gezichten herkenbaar op beeld staan van kinderen. Echter was het vandaag erg druk met schoolreisjes, waardoor het moeilijker is om geen kinderen in beeld te krijgen. Ik heb er dan ook voor gekozen minder foto's te publiceren bij deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.