Oosterhout: Museum Oud-Oosterhout

Er is een entree met een bord met daarop museum Oud-Oosterhout, links daarvan is een boerderij.

Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Museum Oud-Oosterhout is een museum die zoals de naam al zegt, vooral over Oosterhout gaat. Nadat mij meld bij de kassa, word me eigenlijk niets gezegd over de logica in route. Ik begin binnen in een schuur waar verschillende beroepen uitgebeeld zijn. Hier zijn geen geluiden. De verlichting springt aan op basis van een bewegingssensor. Daarna loop ik een gebouw binnen wat in het teken staat van wassen van vroeger naar nu. In het buitengebied vind je miniatuurmodellen. Eigenlijk een soort Madurodam van het zuiden van het land en dan heel er gericht op Oosterhout, de gebouwen die je hier vind. Wel zijn de gebouwen allemaal erg gedetailleerd, Er is ook een trambaan aanwezig die je kan activeren met een knop waarna de treintjes gaan rijden en zacht geluid maken. Wel is het vandaag erg warm, waardoor het niet heel fijn is om in het buitengebied aanwezig te zijn in de zon. Er volgt nog een museum binnen, waar het een stukje koeler is. Hier speelt zachtjes het geluid en springen de lichten aan op basis van een sensor.

DE achtergrond is een blauwe lucht en daarvoor huizen. Je ziet een marktplein met mensen. Op het marktplein staat een orgel te spelen als je de knop indruk voor het geluid.
De scene lente. Via de knoppen die eronder zitten kun je wat activeren, zoals het aanzetten van de straatlantaarn.
In de zomer zijn mensen op het land bezig met graan en dit word vervoerd op karren.
Zomer
In de herfst scene worden er bomen gezaagd voor de kachel. Er staan honden op de voorgrond met paarden voor het doen van de jacht. De bladeren zijn oranje aan de bomen.
Herfst
In het winterse tafereel zijn de bomen kaal. Je kijkt naar een ijsbaan op het dorpsplein, waar mensen schaatsen. Het is vooral wit.
Winter

Boven vind je ook over vier scenes de vier seizoenen, waar je met verschillende knoppen een actie kunt activeren, bijvoorbeeld dat er een geluid geactiveerd word of dat er iets gaat bewegen. De geluiden die hier vanaf komen zijn zacht en acceptabel. Vervolgens kom je in een drukkerij waar verschillende oude machines staan die ook werkzaam kunnen zijn en geluid kunnen geven. Tenslotte kom je in het café waar je een hapje en een drankje kunt bestellen, maar ook hier kom je Oud-Hollandse snoepgoed tegen en dat is in die zin ook niet zonder reden: Oosterhout heeft van oorsprong zijn bekendheid namelijk te danken aan de kaneelstok en later de zuurstok.

Een inrichting van een woonkamer van omstreeks 1850-1900. Er licht een vrouw met een baby in de bedstee die grijs is geverfd en waar een kruis in hangt. Links van de bedstee staat een vrouw aan het fornuis te koken.
Wonen in Oud-Oosterhout, slapen in een bedstee en koken in de keuken.
Links staan miniatuur huizen. Je kijktuit naar twee sporen naast elkaar, op elk spoor staat een miniatuurtram in het groen. Het rijdt op een grijze ondergrond.
De miniatuur trambaan: bij het indrukken van de knop activeer je de baan waarna de treinen gaan rijden.
Je kijkt naar een grasveld waar bomen staan, Langs de paden bevinden zich miniatuur huizen met daarachter lage begroeiing van planten en bosjes.
Een overzichtsfoto van het miniatuurpark vanaf achterin het park genomen.
Een miniatuur van de katholieke kerk in Oosterhout, met oranje-rode wanden en en puntdak of spitse toren. Naast de kerk staan witte panden.
De miniatuur kerk. Bij verschillende miniaturen staat een foto van vroeger en een foto van nu.
Het stadshuis is wit met een zwart dak. Om het stadshuis is een gracht en een loopbrug over de gracht naar het stadshuis. Voor het stadshuis staat een miniatuur echtpaar.
Het oude stadshuis: zelfs het bruidspaar is meegenomen in de miniatuur.
Je kijkt naar een scene van een smederij, waarop het kool en de afzuiging te zien is, eveneens als verschillende (metalen) werktuigen.
Een van de ambachten die uitgebeeld staan in het museum wat passend is bij Oud-Oosterhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.