Vught: Nationaal monument Kamp Vught

Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Op deze locatie is er sprake van geluid weerkaatsing Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of snelle overgang van lichteffecten Op deze locatie word er gewerkt met fel licht, bescherm jezelf hier voor

Het nationaal monument Kamp Vught laat het verhaal zien van voormalig concentratiekamp Vught in de tweede wereldoorlog. Er werd mij bij de entree een audiotour aangeboden, maar de mevrouw vond mijn eerste vriendelijke nee niet voldoende blijkbaar. Ik heb tot 3 keer toe aan moeten geven dit echt niet te willen. Het museum omvat een museumgebouw waar de tentoonstelling staat en een buitenterrein waar authentieke crematorium vindbaar is alsmede de omheining. Verder is de barak gereconstrueerd en is een masquette te vinden. Buiten het terrein, op zo’n 500 meter afstand staat nog een originele barak, al heeft deze nooit een woonfunctie gehad. In het hoofdgebouw zijn verschillende licht- en geluidsprikkels die ik als hinderlijk heb ervaren. Hiervoor heb ik ook geluidsbescherming gebruikt, te weten de active noice cancelling koptelefoon. Het buitengebied is rustig te noemen, mits je de schoolklassen vermijd. Buiten het museum heb je ook nog bezichtigingen van de fusilladeplaats, de authentieke barak en goederenwagons, wat ik dan weer als kalmerend heb ervaren. Hoewel ik van tevoren informatie had opgevraagd, heb ik dit niet gehad, waardoor het bezoek een beetje op de bonnefooi ging. Dat vond ik zelf wel lastig, juist omdat ik voor mijn roadtrip zoveel mogelijk rekening wilde houden met in- en ontspanning.

Een afbeelding van een van de crematoria in voormalig kamp Vught. In een gemetselde muur zitten zwarte deuren van staal, deze staan naar buiten open, met aan de voorkant een soort stalen brancard om de overledene in de oven te kunnen schuiven.

Reactie van het museum

Graag wil ik ook de opmerking m.b.t. de audiotour even toelichten; onze vrijwilligers zijn geïnstrueerd om iedereen een audio tour mee te geven, of men ze nu wel of niet gebruikt, het is voor ons namelijk goed om te weten hoeveel audio tours er op het terrein zijn, zodat we dan precies weten hoeveel bezoekers er zijn; dit kan in het geval van een calamiteit handig zijn. Wellicht heeft onze vrijwilliger, die daarmee dus de beste bedoelingen had, dit niet bij je aangegeven.
Verder gaan we kijken of er mogelijkheden zijn om het volume van het geluid hier en daar eventueel aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.