Erica: Industrieel Smalspoormuseum

Een groen locomotief op diesel met daarachter een hoge bak met turf.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Neem van tevoren contact op met de locatie om zo je bezoek zo prikkelarm mogelijk te kunnen laten verlopen.

Het Industrieel Smalspoormuseum in Erica is een museum dat sinds de jaren 80 is begonnen nadat de Veenwinning in het gebied gestopt werd. Sindsdien is het museum hier begonnen in eerste instantie met twee diesellocomotieven en wat wagentjes. Inmiddels is de collectie uitgebreid naar 100 locomotieven, waarvan er 50 rijvaardig zijn. Tijdens de openingstijden van het museum rijdt er een trein rond zo ongeveer elk uur, waarbij de rit ongeveer 1 uur en een kwartier duurt over een traject van ongeveer vier kilometer.

Op het spoor staat een blauwe locomotief met daarachter een rood-witte wagon om passagiers mee te vervoeren.
De trein waarmee de rondrit word uitgevoerd.

Tijdens dit traject word er vertelt over de veenwinning, het smalspoor en de locomotieven. Deze worden verpakt steeds in korte informatie, waardoor ik ook merkte dat het niet te veel was om te verwerken en waar het wel ging pruttelen aan informatie om te verwerken, was er achteraf nog mogelijkheid om vragen te stellen. Naast deze rondrit is er voor kinderen een kinderspoor, waar ze dan zelf een locomotief mogen besturen en is er een oude pretparktrein die een kleiner rondje maakt. Het museum hanteert een open beleid, alle loodsen die open en kun je naar binnen toe. Verder mag je over het hele terrein lopen, waardoor er vele groene en ontspannen plekjes te vinden zijn. Wat prikkels kan geven op het buiten terrein kan ontstaan door het geluid en geur van de diesellocomotief, maar je kunt hier natuurlijk zo veel mogelijk afstand van nemen in de wagon die hier achteraan rijdt.

Links is een schaalmodel van een velddrogerij, rechts een schaalmodel van een lopende band. De velddrogerij is voornamelijk zwart, de rest van de kleuren zijn bruin.
Een schaalmodel van een drogerij voor in het veld: als deze aangezet word, geeft dit geluid.

In het entreegebouw bevind zich tevens nog een museum. Hier vind je nauwelijks prikkels. Video’s kun je op verzoek starten. Wel staat hier een demonstratiemodel van turfwinning, welke geluid geeft. Verder ruik je hier ook wel de geur van machines, of diesel denk ik dat ik hier ruik. Verder vind je nog een gigantische loods waar vele locomotieven opgesteld zijn. Hier is ook de geur van de machines duidelijk ruikbaar, maar geen andere prikkels aanwezig. Tijdens de rondrit stop je dan ook nog bij een fijnvermaalfabriek. hier word ook een uitleg gegeven. Hier is wel galm aanwezig en bij het inschakelen van de lopende band geeft dit een hard geluid. Het is echter wel van korte duur. Al met al is het museumbezoek prikkelarm, zeker als het rustig is. Het is daarom slim om van tevoren bij het museum te informeren of er ook grote groepen zijn. Indien dit het geval is, kan ik me indenken dat het een stuk prikkelrijker is.

Voor staat een locomootief die op diesel rijdt, maar eruit ziet als een stoomlocomotief met een zwarte ketel, een rood onderstel en gele pijpen. Daarachter staan wagons die uitgevoerd zijn in diverse kleuren.
Deze swingeltrein rijdt een rondje speciaal voor kinderen.
Op de foto zie je een bankje staan centraal in het groen tussen bomen. Je kijkt er tussendoor naar een groene ophaalbrug en op de achtergrond staan kiepwagonnen.
Je kunt rustig op een bankje plaatsnemen tussen de bomen en groen, uitzicht op een ophaalbrug en het rangeerterrein. Een prima plek om eventueel te ontprikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.