Vledder: Miramar Zeemuseum

Een helft van een skelet van een walvis, met daarover heen de organen in de walvis gedemonstreerd.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie heb je kans op geurprikkels. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen.

Het Miramar zeemuseum is een klein museum in Vledder. Het museum ligt op een steenworp afstand van het museum De Proefkolonie. Ik had eerlijk gezegd wat verwachtingen van tevoren bij een zeemuseum, onder andere ook dat je levende dieren zou tegen komen die je tegen kan komen in de zee. In die zin klopte dit niet met mijn verwachting, waardoor mijn voorspellende brein al kortsluiting had. Wat je wel van dit museum mag verwachten zijn vele schelpen, koraal, zeedieren die opgezet zijn en het skelet van een walvis.

Links en rechts van het pad staan vitrines. In deze vitrines staan parelmoeren collectie, maar ook verschillende zeedieren opgezet in sterk water.
Bovenstaand een deel van de collectie opgedeeld in vitrines van het museum.

Het is mogelijk om een audiotour te krijgen door het museum, maar als ik navraag doe over of ik dan informatie mis, is dit niet het geval, het staat ook op de borden. De borden geven inderdaad alle informatie en zijn ook nog eens goed leesbaar, met een prettige contrast. Ook valt het mij hier reuze mee hoe de verlichting is uitgelijnd, dicht bij de te lezen objecten of op een slimme methode binnen de vitrine. Hierdoor is er niet tot nauwelijks een extra lichtprikkel binnen het museum. Het museum loopt in een rondje: dat is fijn, om een duidelijke routing te hebben. Echter op het gebied van audio en audiovisueel zijn er de nodige prikkels. Dit begint al met de inrichting van het museum, die eigenlijk grotendeels in een grote ruimte zich bevind. Hierdoor komen alle geluidsprikkels gelijktijdig binnen. De vloer is vooral een houten vloer, waardoor alle voetstappen te horen zijn en door de bebouwing van het museum, ook erg weerkaatst in de ruimte. Tenslotte zijn er vier diverse audiogeluiden dan door elkaar hoorbaar van vier verschillende presentaties, die tegelijkertijd bij mij binnen komen, als ik het gepraat van andere bezoekers en personeel niet meeneem. Hierdoor ontstaat er helaas een flinke klankkast als het gaat om audioprikkels. Het museum is in de zomermaanden van april tot en met oktober op 5 middagen in de maand geopend. Niet op maandag en zaterdag. Het is echter een kleinschalig museum, dus als je hiervoor reist en je wil echt een dagactiviteit doen, dan kun je overwegen dit te combineren met andere activiteiten in de regio, zoals museum De Proefkolonie of het Vlinderparadijs in Havelte.

Op de foto staan verschillende soorten koraal in witte, grijze, rode en bruine tinten. Het is gedroogd koraal, dus het glinstert niet meer.
Diverse soorten koraal.

Eén gedachte over “Vledder: Miramar Zeemuseum

  1. Beste Romano,

    Hartelijk dank voor je bezoek aan Miramar Zeemuseum en de bijbehorende review. Ik neem de door jou genoemde feedback op het gebied van audio / audiovisueel mee. Bij een volgende tentoonstelling kunnen we daar hopelijk meer rekening mee houden, binnen de mogelijkheden van een klein museum.

    Vriendelijke groeten,

    Team Miramar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.