Zuidwolde: Museum De Wemme

Op de voorgrond staat het terras met tafels en rieten stoelen. Op de achtergrond is de voorgevel van glas te zien met daarop in witte letters De Wemme.

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte. Op deze locatie zijn er meerdere geluidsbronnen, welke door elkaar lopen en/of er is sprake van weerkaatsen van geluiden. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht. Bescherm jezelf hiervoor als je hiervoor gevoelig bent. Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van audiovisuele schermen die snelle of flitsende beelden kunnen bevatten. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen dichtbij komen of in je persoonlijke zone komen. Deze locatie vind plaats in de buitenlucht

Museum De Wemme zit in het Drentse dorp Zuidwolde. Het museum bevat een collectie handkarren, die tentoongesteld worden in het museum, althans, een deel van de collectie, daar ze hier zoveel van hebben, dat in de ruimte in het museum er geen plaats voor is. Daarnaast wisselt het museum elk jaar van tentoonstelling. Je hebt dan het hele jaar de gelegenheid deze te bezoeken. Dit jaar gaat de tentoonstelling over typisch Nederlandse uitvindingen, zoals de DAF personenauto, de FEBO of het draaiorgel.

Op de voorgrond staat een klein draaiorgel, links daarvan een video die te beluisteren is, rechts staat een pop.
Draaiorgel
Een rood-oranje DAF personenauto is te zien van 1976.
DAF personenauto
Links achter zie je 8 ramen van de FEBO automatiek staan, rechts hangen borden van DE. Op de voorgrond staat een pop met daar afvalbakken voor.
De FEBO automatiek en DE reclame

Het museum bevind zich in feite in het formaat van een boerderij, iets groter en had gehoopt dat het op de maandagmiddag, nog buiten de zomervakantie om, rustig zou zijn. Helaas was het nog best druk, waardoor mensen ook meer in mijn persoonlijke ruimte kwamen als ik bijvoorbeeld bordjes aan het lezen was. Dit gaf mij dan ook de nodige prikkels. Er zijn veel audiovisuele schermen aanwezig. Daar hebben ze in dit museum in die zin wel slim over nagedacht: je kan namelijk met een afstandsbediening die er bij hangt, zelf het geluid in of uitschakelen, alsmede de volume. daarnaast is de video ondertiteld in het Nederlands.

Op de afbeelding zie je een bordje met de tekst "Wilt u na het zien van de beelden het geluid weer op nul zetten?", met daaronder een zwarte afstandsbediening gemaakt in een bakje van een regenpijp, welke naast een televisiescherm hangt.
Oplossing bij audiovisuele presentaties: zelfbediening met een afstandsbediening. Standaard is het geluid uitgeschakeld.

Hoewel het museum dan verschillende ruimten heeft, overlappen de geluiden wel, met name door activering van de geluiden zelf en de akoestisch kwaliteit/galm binnen de ruimten. De bezoekduur voor dit museum is ook niet heel lang, ook al lees je alles rustig, dan was mijn bezoekduur korter dan een uur. Het is dan ook raadzaam om dit bezoek met een andere activiteit te combineren in de regio als je daarvoor gaat rijden.

De tuin heeft laag groen, links zijn wat gele bloemen, rechts blauwe. In het midden van het pad staat een metalen beeld van een bol met een pijl er door. Achteraan zijn nog wat paarse bloemen en een heg met bogen. Tegen de achtergrond staan bomen.

Voor het ontprikkelen zou je wellicht door de tuin kunnen wandelen. Het is geen grote tuin en het ontbreekt hier naar mijn inziens ook naar zitplekken om even te kunnen ontspannen. In de tuin staan beelden en lage bloemen (in de zomer). Het restaurant zelf bij het museum geeft ook veel geluiden met zich mee en is daarmee niet zo geschikt om je terug te trekken, mede door de open verbinding tot de entree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.