Sneek: Nationaal Modelspoor Museum

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of snelle overgang van lichteffecten Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van schermen die flitsende of snelle beelden gebruikt. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen

Het Nationaal Modelspoor Museum zit in het stationsgebouw van Sneek. Het heeft wel verhuisplannen in 2025, simpelweg omdat er meer ruimte gewenst is. Het museum heeft verschillende banen en maquettes van modelspoorbanen staan. Deze zijn bedienbaar middels knoppen, waardoor het mogelijk word de trein voorbij te zien komen. Daarnaast zijn er verschillende panorama modellen en word er met enkele schermen gewerkt waar ofwel een film op te zien is, ofwel waarbij je een trein kunt besturen. Ik had van tevoren gemaild en hoewel het advies is niet te komen in de vakanties, is dat soms gewoon lastig te plannen en kwam ik toch in de kerstvakantie. Daardoor waren ook de nodig kinderen die het nodige geluid produceerde Gelukkig waren ze wel zo slim om met vloerbedekking te werken, waardoor geluiden geabsorbeerd worden. Daarnaast zijn de geluiden van de treinen te horen, maar omdat dit een verwacht geluid is, kon ik dat goed hebben zonder beschermende hulpmiddelen. Verder werd in een panorama gebruik gemaakt van een flitser/strobelight. Hier kon ik wel van wegkijken, waardoor de overprikkeling hierdoor mee viel. Wat ik wel jammer vind, is dat er ondanks de vele schaalmodellen van treinen en wagons, er eigenlijk geen tot amper informatie te lezen is.

Zo vroeg ik mij af naar aanleiding van de collectie wanneer de modeltrein breed te krijgen was op basis van elektriciteit. Ik bedoel; ze zijn eerst begonnen met hout, toen blik of ijzer en op een bepaald moment kwam er stroomspanning op de treinen te staan. Ik had verwacht te weten hoe de geschiedenis hierin zou zijn, maar helaas. Het tegendeel was anders: ik had drie mensen op de locatie gesproken en niemand wist het precies, alleen maar dat ze zich konden voorstellen dat het voor de tweede wereldoorlog was. Uiteindelijk met de laatste vrijwilliger heb ik nog langer gesproken over de ambities van het museum, maar daar zijn helaas niet ambities in dat het museum prikkelarm te bezoeken zal zijn, maar juist meer dingen gaat gebeuren wat prikkels geeft. Ik zou dan ook de directie willen vragen om hierin toch afwegingen te maken voor prikkelarme mogelijkheden. Niet alleen voor mensen met autisme, maar ook voor mensen met epilepsie of een hersenletsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.