Sappemeer: Historische scheepswerf Wolthuis

Op de achtergrond huisjes met een puntdak, op de voorgrond stalen begeleiders om een boot mee in het water te begeleiden, helemaal vooraan groen met roze bloemetjes.

Op deze locatie is een geluidsprikkel aanwezig, maar niet meer dan 1 type geluid binnen dezelfde ruimte Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van schermen die flitsende of snelle beelden gebruikt. Neem van tevoren contact op met de locatie om zo je bezoek zo prikkelarm mogelijk te kunnen laten verlopen

De historische scheepswerf in Sappemeer is 2 dagen in de week geopend, op dinsdag en donderdag. Op deze dagen is het niet alleen een museum over de geschiedenis van de scheepvaart/schepen bouwen, maar word er ook gewerkt aan projecten. Zo restaureren zij bijvoorbeeld ook schepen voor andere musea (zoals het Veenkoloniaal museum). Het is een museum waar je eigenlijk goedkoop naar toe kan, een kaartje kost maar € 3,50 en daardoor ook toegankelijk voor mensen met een smalle beurs. Het is is niet heel groot, mijn bezoek duurde ongeveer 1 uur, maar kreeg dan ook een rondleiding van één van de vrijwilligers en werd er een film afgespeeld. De rondleiding was met 2 andere mensen, dus dat was een kleine groep en zo werden verschillende (oude) machines gedemonstreerd. Op de dinsdag is normaal ook de oude smid in bedrijf, dus dat kan leuk zijn voor wie dat interessant vind. Ondanks de groepsgrootte, zijn er toch een aantal aspecten die de nodige prikkels geven of onduidelijkheid. Dit begon eigenlijk bij de entree. Ik ben het zo gewend dat je voorafgaand je bezoek je entree moet voldoen. Nu zat er iemand achter de computer en werd ik niet begroet. Dus ik had ook geen idee hoe nu verder. Dus ik vroeg maar iemand die ik tegen kwam; hoe moet ik nu betalen? Aangezien zij niet aangesloten zijn met de museumkaart. Daar werd eigenlijk wat gemakkelijk over gedaan dat bij hun mensen eerst rondkijken en daarna betalen. Dat kan gastvrij overkomen, maar gaf bij mij juist veel onduidelijkheid. Tijdens de rondleiding word heel veel vertelt in korte tijd, die snelheid kon ik niet verwerken, terwijl schriftelijke informatie (rustig nalezen) dan even ontbreekt. Maar ik begreep dat hier nog aan gewerkt gaat worden. Verder maken de machines als ze in bedrijf zijn alsmede een audiofragment die tijdens de tour kort aangezet werd om aan te geven hoeveel herrie er is op zo’n werkplaats, toch wat prikkels voor overprikkeling. Ook vertelde de rondleider dat er ook wel eens grote groepen zijn, maar dat je vooraf even kan informeren of er toevallig zo’n groep gepland staat. Alles samen zou ik zeggen; het museum is opzich oké te bezoeken en er is ruimte om de drukte te ontvluchten buiten het museum.

Foto credits: Stella Dekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.