Kaatsheuvel: De Efteling

Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen

Ik ben voor het eerst in jaren weer eens bij De Efteling geweest, de laatste keer dat ik er was, was zeker een jaar of zes geleden en in die tijd is wel het nodige aan de locatie veranderd, maar ook aan mijn gevoeligheid voor prikkels. De Efteling biedt eigenlijk verschillende faciliteiten aan. Zo kun je gebruik maken van een faciliteitenkaart die je van tevoren kunt downloaden, waarmee je van de rolstoelingangen gebruik kunt maken waardoor je niet hoeft te wachten in de drukke wachtrij. Daarnaast is het park zwel bekend met de Hidden Disabilities Sunflower (je kan ook de keycords lenen als je dit wil) en de Autipas, welke € 2,- korting geeft op de ticket als je deze aan de kassa koopt. Op de website vind je ook extra informatie voor mensen met een beperking. Tijdens mijn bezoek waren er wel verschillende grote attracties gesloten. In het parkonderdeel Ruigrijk, waar drie grote achtbanen staan, waren allemaal in onderhoud. Daarnaast is de entree aangepast in verband met het te bouwen Grandhotel. Ik heb deze aspecten dan ook buiten beschouwing gelaten. Verder heb ik in dit bezoek ook niet het sprookjesbos bezocht, dus hier heb ik ook niets van kunnen vinden.

Baron 1898: Even uit het hoofd, in het lijf. Heerlijk!

Het bezoek aan de Efteling vergde van tevoren de nodige voorbereidingen, zo deed de webpagina vermoeden dat je onder begeleiding gebruik kan maken van de faciliteitenregeling, of kan het ook alleen? En waar zijn dan prikkelarme ruimten? En hoe werkt het dan precies, om nog niet te spreken over de reis zelf. De Efteling is ook nog eens een groot park, dus welke attracties zou ik willen doen, maar elke hulpmiddelen ben ik dan nodig? Eigenlijk is dit niet van tevoren inzichtelijk. Om de doodsimpele reden: de informatie is niet van tevoren bekend. Ook niet via de webpagina van de Efteling, waardoor ik eigenlijk met een volle rugzak aan tools hier naar toe ga. Ik kreeg dan wel op vertoon een kaart mee met daarin de “toegangsbeperkingen per attractie”, maar niet: welke prikkels kan ik daar verwachten en hoe kan ik dus een goede planning maken tussen energie-etende attracties versus ontspannende-attracties. Ik besloot dus ook alles mee te nemen, het overzicht uit te printen en op basis van de symbolen die ik bij Uit met Autisme gebruik, deze attracties per attractie aan te duiden. Handig voor als je zelf het bezoek wil gaan doen. Ik moet daarbij wel aangeven dat als je met de faciliteitenkaart de attracties betreedt via de aangewezen locaties, het personeel uiterst vriendelijk is. Zelfs waar kan ook aanbied voor een tweede rondje te doen. Ik heb, als het gaat om de bejegening van personeel echt wel het idee gehad dat ik een gewoon mens was in plaats van iemand met een beperking. Verder geen onnodige smalltalk en een goede duidelijke begeleiding/instructie. De uitgangen waren meestal met een belletje (soms te goed verstopt), daaropvolgend ging er een lampje branden en wist je dat er iemand aan kwam. Die gaf duidelijk aan wat zij gingen doen (bv. ik haal je zo dadelijk op of ik heb een plekje in karretje nr. 1), dan werd je opgehaald, geplaceerd en kon je rit starten. Of er werd duidelijk aangegeven: u moet hier nog even wachten en daarna kwamen ze halen. Dat heb ik als prettig ervaren.

Waar het dan aangaat op de aanwezigheid van prikkels, daar is wel wat meer over te zeggen. De Efteling heeft namelijk als core business toch een beleving meegeven en eerlijk is eerlijk. Bij iemand die neurotypisch is, is die sensorische toevoeging van prikkels misschien wel hoognodig om die beleving te geven. Maar voor mensen die juist overgevoelig zijn voor prikkels, is het best wel een uitdaging. Want naast de dagelijkse gang van prikkels en overprikkeling, kan die snelle overgangen, maar ook de mate van blootstelling over de dag, toch leiden tot overprikkeling. En dan was het zo fijn geweest dat ik thuis al mij als zodanig kon voorbereiden. Sterker nog, ik denk dat ik achteraf gezien dan een andere planning had gemaakt deze dagen. Ga naar het overzicht wat ik maakte.

Verder heeft de Efteling een ontprikkelruimte, zie bovenstaand. Het is een beetje lastig om er te komen in die zin, want hij staat in de app, maar als je personeel vraagt, wist pas de 3e medewerker in Station Oost mij te vertellen waar deze zat. Je kan deze ruimte van binnenuit wel op slot draaien, wat misschien een veilig gevoel geeft. Maar als ik denk aan een ontprikkelruimte, verwacht ik in de ruimte ook geen hinder te hebben van prikkels. En hoe goed ook geprobeerd… Deze ruimte bood alsnog veel prikkels terwijl dat niet zijn functie heeft. De ruimte zelf het een soort bed met 2 houten stoelen. De tegelwanden zijn zwart en er is dan wel een wasbak met zeep en zo’n doorlopende droogdoekmachine. Maar… uit het plafond komen eigenlijk hele felle lampen, die ik niet prettig vind als ik al hoog in mijn prikkels zit. De deur sluit aan op de gang waarbij er (gillende) kinderen door de gang lopen richting het restaurant van Station Oost of de toiletten in dit gebouw. Dit hoor je erg duidelijk te meer omdat aan de onderkant van de deur naar schatting 2 cm open ruimte zit. Ook hoor je duidelijk de auto’s van de oude tufferbaan en vooral die toeters die kinderen massaal indrukken tijdens de rit. Tenslotte is ook de stoomtrein die bij het gebouw langs rijdt, erg duidelijk hoorbaar. En dan denk ik wel bij mijzelf: het is een leuke poging om een ontprikkelruimte aan te bieden, maar slaat volledig de plank mis door alle geluiden die er alsnog op je afgevuurd worden. Zo’n rustruimte of ontprikkelruimte zou naar mijn idee tenminste in de basis een lampfunctie moeten hebben die dimbaar is en in elk geval stil of echt wel geluidsarm.

De gondoletta vanuit de lucht gezien.

Wat dat betreft zou je dan beter in de Gondoletta gebruik kunnen maken. Maar met temperaturen als vandaag, kan ik me indenken dat het erg fris is.

Tenslotte wil ik nog wat benoemen over de rolstoelingangen of het idee: een prikkelarme ingang. Ik moet helaas toegeven dat ondanks dat er misschien geen vele mensen staan, dat deze ingangen niet per definitie prikkelarm zijn. Bij de attractie Max&Mortitz hing er een speaker bij deze ingang die erg luid stond. Deze attractie is sowieso wel erg luidt trouwens, ook i.v.m. de speakers in de treinen zelf. Maar dit tref ik eigenlijk bij diverse attracties aan. Dat vind ik ten aanzien van de geluidsprikkels, dan ook erg jammer.

Wel ben ik in die zin ervan overtuigd dat een faciliteitenkaart, of een uitgangspas een fors verschil geeft tussen de prikkels nog een tijd te kunnen verdragen versus overprikkeld raken. Dus deze faciliteit is zeker van belang.

Prikkels attracties

Bij de onderstaande aanwezige prikkels wil het niet zeggen dat de prikkels gedurende de gehele rit aanwezig zijn. Het geeft aan dat ze binnen de rit voorkomen. Zo zijn bijvoorbeeld lichtflitsen één van de onderdelen van en onride fotomoment, maar kunnen ook nog voorkomen gedurende de rit.

Attractie:Aanwezige prikkels:
Diorama
Stoomcarrousel (stoomgeur)
Stoomtrein (stoomgeur)
Droomvlucht
Parkshow RaveleijnGesloten tijdens mijn bezoek
Villa Volta
Volk van Laaf (monorail) (alleen stationsgebouw)
Anton Pieckplein (carrousels)
Efteling museum
Carnaval Festival En als je er gevoelig voor bent: veel kleuren
Sirocco
Vogel Rok
ArchipelGeen
KleuterhofGesloten tijdens mijn bezoek
GondolettaGeen
PagodeGeen
KinderspoorGeen
Halve MaenGeen
De Oude Tufferbaan
Nest!Geen
PythonGesloten tijdens mijn bezoek
De Vliegende HollanderGesloten tijdens mijn bezoek
Baron 1898
PiranaGesloten tijdens mijn bezoek
Max&MoritzStationsgebouw:
Tijdens de rit:
Fata Morgana
Symbolica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.