Utrecht: Het Spoorwegmuseum

Op deze locatie is er sprake van geluid weerkaatsing Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van schermen die flitsende of snelle beelden gebruikt. Op deze locatie word er gewerkt met fel licht, bescherm jezelf hier voor Op deze locatie heb je kans op geurprikkels Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of snelle overgang van lichteffecten

Het Spoorwegmuseum in Utrecht biedt een collectie aan van spoorwegmateriaal en schaalmodellen. In het museum staan de treinen en wagons eigenlijk alleen maar opgesteld. Er is geen museummateriaal meer wat rijd tijdens het bezoek, al is er wel een pendeltrein tussen het station Utrecht en het perron van het Spoorwegmuseum wat in voormalig station Maliebaan staat. Ik bezoek het museum tijdens een reguliere opening.

Het museum zelf bestaat uit een entreegebouw (het voormalige Maliebaanstationsgebouw), een hoofdgebouw, een bijgebouw met een attractie “De vuurproef” en een buitenterrein. Het begin van mijn bezoek is wat chaotisch: ik weet niet precies waar ik moet zijn en word uiteindelijk gewezen naar het hoofdgebouw, waar vervolgens ook weer materiaal niet werkt, dus niet betaald kan worden. Ook mis ik enige vorm van logica: hoe is de looproute bedoeld? Hoe zie ik de hele collectie? Dat vond ik wat lastig. Waardoor ik bepaalde punten een paar keer door ben gelopen. Uiteindelijk heb ik, zover ik weet, alles wel gezien en gedaan. Het museum heeft zelf nog 4 attracties binnen het museum zelf, al werd tijdens mijn bezoek 1 attractie (voor kinderen) buiten gebruik omdat het terrein opnieuw word ingericht. De andere attracties zijn een walk-trough attractie “De grote ontdekking”, een simulatie attractie “De Vuurproef” en een attractie “Stalen Monsters” waarbij je met een elektrisch aangedreven karretje langs verschillende locomotieven gaat. Deze attracties vormen ten aanzien van de prikkelgevoeligheid wel de aandacht. Bij De Vuurproef word dit overigens netjes aan de buitenkant goed aangegeven middels symbolen.

Maar ik miste dit bij de andere twee attracties. En zelfs dan is bij de Vuurproef het niet helemaal compleet. Want zo bevatten de voorste stoelen een simulatie waarin de stoel kán bewegen…. Nu zag ik knopjes zitten op de stoel, dus ik probeer dat uit. Wat blijkt: je kan de beweging uitschakelen van de stoelen. Dus als je daar gevoelig voor bent: doen. Verder zitten in de voorshows kortdurend fel licht, waarbij ik mij ervoor kon afschermen. In de hoofdshow zitten ook wat lichtflitsen, maar dit heb ik als relatief kort ervaren. Bij de attractie De grote ontdekking word er binnen de attractie gebruik gemaakt van boxen, waardoor luidde geluiden elkaar overlappen. Hier word ook gebruik gemaakt van geureffecten, maar ik vond dit niet hinderlijk. In het plafond zitten spotjes, maar vond ik op bepaalde punten hinderlijk als het in de kijklijn zat. Er werd bv. dan aangegeven via de box “kijk naar boven” waardoor je net in de lijn kijkt waar het spotje schijnt.

Persfoto van het Spoorwegmuseum van de attractie Stalen Monsters.

Tenslotte bij de attractie Stalen Monsters rij je met een soort karrretje over een traject. Deze gaat op bepaalde punten langzamer of sneller. Je rijdt langs verschillende locomotieven waarbij er gebruik word gemaakt van lichteffecten zoals projecties op de wanden en 1 keer naar je toe. Dat kan fel overkomen, zelf kon ik dit hebben op het moment. Daarnaast word hier ook gebruik gemaakt van geureffecten (ik vernam de geur van een rookmachine en en ik denk van zoiets als teer) en onverwachte geluidseffecten. Ik vond hier ook het geluid hard staan. Het ging door de Active Noice Cancelling koptelefoon heen die ik op had in de attractie. Ik kon verder weinig ruimten vinden die ook prikkelarm waren. Ik ben uiteindelijk in het entreegebouw gaan zitten waar her rustiger was in een wachtruimte. Wat ik wel positief vind is dat je op vertoon van de Autipas een begeleider gratis zou mogen meenemen. Daarnaast adviseert het museum actief de hidden disabilities sunflower keycord te gebruiken als je extra begrip of tijd nodig bent. Al is dit alleen te vinden in de Veelgestelde vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.