Zuidbroek: Kerstplaza Groningen

Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte Op deze locatie word er gewerkt met fel licht, bescherm jezelf hier voor Op deze locatie is er sprake van geluid weerkaatsing Op deze locatie heb je kans op geurprikkels Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van flitsende lampen of snelle overgang van lichteffecten Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen

Kerstplaza Groningen is een soort pop-up indoor attractiepark, welke sinds 1978 altijd plaatsvond in de Martiniplaza in de stad Groningen. Dit jaar was het voor het eerst in de Eurohal in Zuidbroek, wat voor mij echt om de hoek is (ca. 5 minuten met de auto) en ik dacht bij mijzelf: laat ik mij er maar eens op wagen. Ik had van tevoren al reclames gezien en gehoord in de regio en had ook van tevoren een e-mail gestuurd met vragen of er ook een prikkelarm moment plaatsvond of wanneer het rustig is. Ik kreeg een e-mail terug met het advies dan op nieuwjaarsdag te komen. Dus zo gezegd, zo gedaan ben ik heen geweest. Als kind ging ik regelmatig, maar eerlijk gezegd, vond ik het nu echt te veel. Allereerst kwam ik dan binnen en betaal je bij de kassa (prijs deze keer is 17 euro. Je krijgt dan een blaadje met bonnen voor de entree en de 17 attracties. Daarnaast krijg je 3 keuzebonnen waarmee je een tweede keer in een attractie kan. Wil je opnieuw alle attracties doen, dan betaal je 3 euro voor een herhaalkaart, zoals ze dit noemen.

Maar dan kom je al binnen, ik ben nog aan het zoeken in feite wat of hoe iets te doen, want ik kreeg bij de kassa geen vorm van uitleg na het vragen om een entreekaart, dus ik kwam bij de kaartcontrole en was nog aan het klungelen en werd de kaart uit de handen gepakt om wat af te scheuren en werd mij plezier gewenst. Ik zie bij de attracties dan nummers staan die corresponderen met de bonnetjes, die lever ik dus in en kun je gebruik maken van een rit.
In de hal is de standaard verlichting uit zie ik, maar elke attractie, maar ook de eetkramen die aan de zijkanten zijn opgesteld of spelkramen branden alle lampen volop. Daardoor is het alsnog één grote lichtbom die mijn netvlies op komt. Ervan weg komen lukt ook niet best. Er zijn wel wat attracties waar het dan minder is, denkend aan een spookhuis of spiegeldoolhof. Maar ook de geluiden zijn gewoon te veel. Nu hadden wel een paar attracties dan de muziek met elkaar gesynchroniseerd, maar dan nog zijn er veel geluiden en ook door elkaar heen en door het type gebouw ook aan het weerkaatsen. Dat maakt het heel erg veel. Er is bij kerstplaza géén prikkelarme ruimte, want ook op de toiletten dreunt de muziek door. Je kan optioneel eruit lopen en terugkomen, maar dan loop je weer vol in de overprikkeling. En dat terwijl er in mijn optiek best mogelijkheden zijn voor. Als al statistisch bekend is dat nieuwjaarsdag geen hardlopende dag is, waarom zou je niet de eerste 2 uur bijvoorbeeld prikkelarm aanbieden, van 12.00-14.00 uur denk ik dan. Je zet de muziek uit of heel erg zachtjes aan, maar niet meer dan 1 type muziek over alle hallen. Qua verlichting zou ik het juist omdraaien: lampen van de hal aan en alle lampjes van de attracties uit, waardoor ook de lichtflitsen en dergelijke opgeheven worden. Daar maak je het bezoek al een stuk prettiger van. Wie weet dat dit in de toekomst best een optie is.

Kerstplaza Groningen duurt nog tot en met 7 januari 2024.

In een indoor attractie is het lichtniveau dan prettiger dan in de hal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.