Sneek: Fries Scheepvaart Museum

Op deze locatie is er sprake van geluid weerkaatsing Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen

Het Fries Scheepvaart Museum is gevestigd in Sneek. Ze zijn in 2023 uitgeroepen tot het meest kidsproof museum van de provincie Friesland. Het werd tijd dat ik een bezoekje zou gaan brengen aan het museum. Het museum heeft een diverse collectie aan met name modellen. Dat deed me wat denken aan het Muzeeaquarium in Delfzijl, waar ik vorig jaar al eens was. Van levensgrote schepen, vind je in het museum eigenlijk maar enkele modellen. Wat misschien wel jammer is. Verder hebben ze een collectie aan zilverwerk en ouder meubilair. Uiteraard hebben ze, wat Sneek ook verbind, een zaal over de Elfstedentocht. Tenslotte hebben ze in een aparte zaal een kindermuseum ingericht, waar je met verschillende proefjes kennis kunt maken met elementen in de scheepvaart. Dit gebeurd spelenderwijs en daarmee luidruchtig. Dit merkte ik doordat het geluid door mijn Active Noice Cancelling heen kwam. Dus ik heb mijn twijfels of dit wel zo’n goed idee is voor kinderen met autisme om hier in mee te gaan. Het is overigens wel een slimme oplossing voor de rest van het museum. Want hierdoor zijn er daar minder kinderen en dus ook minder geluidsprikkels. Het museum zit in een pand waar vooral de vloeren en dergelijke van hout gemaakt zijn. Ook weerkaatst het geluid enorm in een groot deel van het museum door. Daardoor is het ook lastig concentreren op het lezen van de bordjes. Het museum biedt een audiotour aan bij binnenkomst, maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt, juist omdat ik als het nodig is mijn audioprikkels liever afsluit, wat uiteindelijk ook noodzakelijk was.

Ik krijg bij de kassa eigenlijk wel heel veel informatie gelijktijdig binnen. En waar ik moet zijn als eerste stap, een museum met plattegrond waar mij al van alles over word vertelt en informatie over de wisselexpositie. Dat is misschien normaal wel goed te volgens, maar was voor mij te veel. Terwijl als ik kijk naar waar ik heen moet, een logische routing ontbreekt. Het museum begint met een film ter introductie. Ik heb hoogmoedig dit aangezet met een knop, maar merkte al snel op dat ik het geluid erg luid vond staan, terwijl ik stappen naar achteren deed, stond ik al in de volgende ruimte. In deze film zit een scheepsbel die continu door klinkt in de film. Ik snap dat het in het thema past, maar triggerde mij enorm. Verder is er alleen nog verderop in het museum bij een scheepswrak een scherm met de mogelijkheid en film te starten, dit geluidsniveau vond ik aanvaardbaar, al vind ik het altijd jammer van dit soort audiovisuele schermen dat er wel aan word gedacht om het op verzoek te starten, maar niet een knop in te bouwen om geluid harder/zachter te zetten en te kiezen voor de optie om bijvoorbeeld het te ondertitelen voor mensen die slecht of niet horen. Of gewoon omdat het prettiger is informatie te lezen.

De inleiding naar het kindermuseum.

De meeste geluidsprikkels in het museum komt echt door de bouwtechnische opstelling. Waardoor je zeker bij de ruimten die een open verbinding hebben met de entree continu geluidsprikkels hebt. Wat ik oprecht wel jammer vind is dat er dus via de audiotour wel (extra) informatie gegeven word, maar niet op tekst. Ook merk ik dat ik het jammer vind dat er daardoor ook informatie mist over wat bepaalde items zijn, wat ze doen en hoe ze werken. Ik zal dat thuis eens nader opzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.