Leeuwarden: Natuurmuseum Fryslân

Deze locatie biedt de mogelijkheid een privébezoek te doen buiten de reguliere openingstijden om overprikkeling te voorkomen Neem van tevoren contact op met de locatie om zo je bezoek zo prikkelarm mogelijk te kunnen laten verlopen Op deze locatie zijn er op verschillende punten geluidsprikkels aanwezig, al dan niet binnen dezelfde ruimte Op deze locatie is er sprake van geluid weerkaatsing Op deze locatie word er gewerkt met fel licht, bescherm jezelf hier voor Bij deze locatie word er gebruik gemaakt van schermen die flitsende of snelle beelden gebruikt. Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen

Het natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden laat een collectie zien van dieren die opgezet zijn afkomstig uit Nederland, maar ook wel omstreken. In het bezoek kun je vrij rondlopen door het museum en er is een soort werkplaats waar ze de dieren opzetten waar zo af en toe gewerkt word en je dan kan kijken. Het museum is vanwege hun 100 jarig bestaan op donderdag dit jaar vrij te bezoeken. Dat maakte het plannen van mijn bezoek misschien ook wat minder gunstig. Over het algemeen is het lichtgebruik in het museum wel prettig. Qua geluiden vind ik het erg onrustig in verschillende vertrekken. Eigenlijk word in elk vertrek wel een vorm of soms meerdere vormen van geluidsprikkels gebruikt die allemaal automatisch starten. Aan het begin gaf dit mij een schrikreactie. In een zaal waar het ging om zintuigen en de spijsvertering waren ook veel geluiden die ik als storend ervoer. Ik vernam ook duidelijke tekenen van overprikkeling. Ik vind het geluidsniveau ook wel erg luidt bij elke speaker en het is jammer, dat bij bepaalde vertoningen geen optie is geluid harder of zachter te zetten.
Aanvullend op je reguliere entree kun je ook de OnderwaterSafari bijkopen. Op donderdag kost dit één euro, normaal vier euro. Je gaat tijdens deze safari middels een trackless karrertje onder het museum door in verschillende scènes. Je start met een intro/voorshow, waar in een video vertelt word over het water en het belang ervan in relatie tot de natuur, hierna volg je een trap naar beneden waar je in een karrertje stapt die rustig door scènes rijdt, lichten gaan langzaam aan en langzaam uit. Op sommige punten zitten geluiden die overlappen en mij wat disoriëntatie gaven. Daarna werd mij verteld dat ik in 3D nog een film kon zien die eindigde met onweer. Ik vond het fijn dat dit erbij vertelt werd, want dat gaf me bij voorbaat een reden dit over te slaan omdat het geluidsniveau mij al genoeg getriggert had. Wel moet ik zeggen dat het decor van de scènes wel erg netjes en goed waren, waar op het tijdelijk verlichten, geen flitsachtig licht gebruikt werd en voor een museum echt van een mooie kwaliteit was. Als het geluid dan nog een tandje zachter kon, was het sowieso fijner geweest. Al met al is de beoordeling in reguliere tijden oké.

Tevens biedt het natuurmuseum ook de mogelijkheid als je je aanmeld van tevoren, dat je in het uur voor openingstijd het museum alleen mag bezoeken in alle rust. Ik weet dan niet in hoeverre geluiden e.d. verder uitgeschakeld staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.