Het oorlogsmuseum in Medemblik verzocht mij langs te komen in het museum om zo te onderzoeken wat de risico’s en kansen zijn van het museum. Het museum is wel een beetje anders dan een normaal museum en anders dan andere oorlogsmusea zoals het vrijheidsmuseum in Groesbeek of het geniemuseum in Vught. Er zijn twee tours die er binnen het museum zijn opgesteld. Ik vroeg daarin de medewerkster waarop de voorkeur is voor feedback, of welke het meest prikkelarm is. Uiteindelijk heb ik beidde tours gezien en heb ik echt de experience tour Keuzes in Almersdorp gedaan. In deze tour doorloop ik een aantal scenes, te weten een klaslokaal, een cafe, een huiskamer, een winkel en een drukkerij en in elk van deze scenes zijn dan weer opdrachten die je moet doen om uiteindelijk een oplossing te vinden voor een puzzel die je maakt in een handboek. Daarbij moet je soms door kleine ruimten kruipen of door smalle gedeelten (denkend alsof je onder moet duiken). Met mijn lompheid is dat best wel een uitdaging. Ik merkte op dat ik op verschillende momenten te veel prikkels ervoer ten opzichte van het geluid. Zo speelt er in het klaslokaal in een loop elke 3 minuten een film. Deze is waar te nemen in de de bar, het dorpsplein maar ook de huiskamer. Zeker de piepjes voorafgaand. Ook staan er heel veel spullen in deze rukten. Dat kan al prikkelend zijn, maar ik merk aan mijzelf dat ik vooral daardoor minder goed kan focussen. Het is een beetje de typerende autisme-klacht, waar de focus ingezoomd word op bepaalde dingen, maar daardoor de omgeving gewoon niet gezien word. Dat maakt het ook wel een lastige combinatie wanneer je alleen de tour doet. Ik vind de verlichting in dit deel van het museum wel prettig. Er zit geen verlichting of spotjes in mijn kijklijn. Verder ben ik alleen in de ruimten, dus de factor valt daarin al weg. Al zou het museum er wellicht voor kunnen kiezen om de film in het klaslokaal te kunnen laten starten met een knop en nog mooier dat het geluidsniveau te bepalen is.
Daarna ben ik ook nog even verder in de ruimte geweest van experience tour De weg naar vrijheid. Dit is in een grote hal waar verschillende trucks, boten en een treinwagon opgesteld is. Daarnaast vind je hier ook enkele gethematiseerde ruimten, zoals een bunker of een war room. Al met al is ondanks dat ik niet deze tour volledig heb gedaan, in deze ruimte wel informatie rustig te lezen over de bevrijdingsoperatie. Persoonlijk vind ik dat wel prettig om gewoon even rustig te lezen, om dat andere delen al meer van mijn zintuigen vraagt. Echter in deze opstelling van de hallen is het doordat alles in één hal plaatsvind, ook heel veel luide geluiden door elkaar. Dat vind ik in die zin wel storend. Daarnaast is het plafond hier ook hoger en is de afstand die verlichting moet afleggen, ook groter. Gevolg is dat ik de verlichting hier als erg fel ervaar, maar ook nog geregeld de spotjes vind die in mijn kijklijn zit of dermate fel, waardoor ik teksten niet meer prettig kan lezen. Er ontstaan letterlijk blinde vlekken. In verschillende scenes kan ik hier met een knop de film starten in het Nederlands, Engels of Duits. Maar eigenlijk vind ik bij elk onderdeel dat het geluid erg luid staat, ook als ik helemaal achteraan een ruimte mij begeef. Maar doordat ook hier de opstelling is dat alle scenes in 1 ruimte opgesteld zijn, dat ik ook de geluiden van andere scenes hoor en dan gaat er ook elke 19 minuten een sirene af. Het vergt daarin nogal wat van iemand met prikkelgevoeligheid. Ik denk dat de tour in het dorp dan de beste optie is, die kan ook het meest prikkelarm worden aangeboden met de meest simpele oplossingen. Wil je de experience tour doen De Weg naar vrijheid, is het wel aan te raden om geluidsdempende middelen mee te nemen.
Dankjewel Romano voor je bezoek aan ons museum. Heel fijn dat je dit wilde doen! Deze ervaring die je deelt + de mail die je hebt gestuurd met feedback/tips zijn voor ons heel waardevol en concreet om verbeteringen te treffen om zo het museum voor een bredere doelgroep nog toegankelijker te maken. We willen je graag veel succes en doorzettingsvermogen wensen om dit waardevolle (vrijwilligers)werk wat je op deze manier doet, voort te zetten!
Hopelijk tot ziens weer eens in het museum en een fijne dag verder.
Groetjes,
Lars Rustenburg
Museumdirecteur
Oorlogsmuseum Medemblik