Ootmarsum: Openluchtmuseum Ootmarsum

Een overzicht over een stukje van het terrein, met op de voorgrond een huisje, en bomen, maar daarachter nog wer een brug, een schuur en een soort torentje.

Deze locatie vind plaats in de buitenlucht Bij deze locatie heb je het risico dat andere mensen in je persoonlijke zone komen

Openluchtmuseum Ootmarsum is een kleinschalig openluchtmuseum in het oosten van het land en is in die zin ook vergelijkbaar met het openluchtmuseum Het Hoogeland in het noorden van het land. Het museum heeft een collectie aan gebouwen en interieur die vooral gaan over het boerenleven in Twente. In dat opzicht deed mij de collectie ook wel denken aan een landbouwmuseum, gezien de mate van aanwezigheid van landbouwvoertuigen en gereedschappen. Tevens krijg je een klein inkijkje van hoe de mensen rond 1900 leefden.

Op de voorgrond een sobere tafel van hout en een stoel. Een plek voor vuur maken en een bedstee in het rood.

De ingang van het museum was echter voor mij wel even zoeken. Ter meer omdat mijn navigatiesysteem mij leidde naar de achterkant van het museum. Echter bevind de ingang zich aan een plein met een inrit. Aan dit plein zit ook een bierbrouwerij en een restaurant. In het museum zelf is dan ook geen restaurant of punt om wat te drinken te vinden. Wat ik dan wel jammer vind. Tevens omdat het thema het boerenleven heeft, vind je in het museum ook een boerderij. De kippen lopen los over het museumterrein, verder vind je hier pauwen, konijnen en geiten. Verder was het verwarrend, want er werd gewezen naar een schaapskooi, maar ik heb geen schaap gezien.

Het waterrad voor de papierpers op de voorgrond en daarachter een huisje.

Het museum op zichzelf heeft wel de nodige uitrusting voor een prikkelarm bezoek. Echter waar helaas het verschil in zit, is dat het museum in tegenstelling tot de tijdgeest wat ze willen uitdragen, moderne technieken hebben ingezet. Zo staan op een viertal locaties TV scherm met geluid aan wat continu in een loop zich afspeelt, wat mij dan ook negatief triggerde. Het is jammer dat dat soort installaties niet op verzoek gestart kunnen worden met bijvoorbeeld een activatieknop. Verder in een expositieruimte stonden spotjes zo afgesteld, dat ze in mijn gezicht schenen. Dat vind ik ook niet prettig. In de gebouwen zelf gebeurd het met regelmaat dat de mensen dichtbij je komen door de smalle looppaden. Wat dan wel fijn is dat je ook echt hele prikkelarme delen vind in het museum, buiten bijvoorbeeld. Of in een rustig vertrek. Dus als je hier vooral een heel prikkelarm bezoek wil beleven, is het vooral de aanbeveling om de expositieruimte te vermijden. Buiten deze ruimten vind je namelijk nauwelijks prikkels in de zin audio of audiovisuele effecten. Kun je de prikkels al beter hebben? dan kun je die natuurlijk meenemen in je bezoek.

Diverse landbouwvoertuigen onder een afdak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.