Appingedam: Museum Stad Appingedam

Een statig gebouw uit de 19e eeuw met een theehuisje ervoor.

Museum Stad Appingedam bevind zich -dat laat zich raden- in Appingedam. Het museum bevind zich in verschillende panden die samen zijn gevoegd tot het museum. Het oudste deel stamt af van de 13e eeuw en het meest recentste stuk uit de 19e eeuw. De panden zijn gerestaureerd in de periode 1990-1998. Het museum heeft twee stijlkamers, die ingericht zijn naar de 17e en 19e eeuw. Daarnaast heeft het museum een middeleeuwse kelder en diverse zolders waar diverse dingen te zien zijn.

Middeleeuwse kelder, waar verschillende oude stenen en restanten van potten te zien zijn.

Er was een tijdelijke tentoonstelling met schilders uit de regio, maar dat kan mij persoonlijk niet zoveel interesse wekken. Daarvoor zie ik dingen gewoonweg te letterlijk. De rest van de collecte bestaat uit verschillende objecten zoals porselein en zilverwerk. Het museum bestaat uit verschillende kamers en vertrekken in die zin, waarbij in elke ruimte een wat ander soort thema aangehaald is. Wel is het een oud pand, waarbij de karakteristieke houten vloeren terug komen. Nu was ik nu zelf alleen in het pand naast de twee gastdames die bij de entree/kassa zaten, maar mocht het drukker zijn, zoals in een weekend, kan ik me indenken dat het voor mij te veel verschillende geluiden uit verschillende stukken van het pand is. Het is dan ook raadzaam om dit museum te bezoeken op een rustig moment, bijvoorbeeld door de week. Verder is er één televisiescherm met geluid die aan staat die continu doorgaat, maar hier stond het geluid niet hard van aan, dus niet echt hinder van ervaren. Qua lichtprikkels word er zoals in veel musea gewerkt met spotjes. Op de zolder zijn een tweetal spotjes die ik niet op deze manier zou ophangen, omdat ze in het gezicht kunnen schijnen, net als bij de tijdelijke tentoonstelling. Maar voor de rest zijn ze aardig afgesteld dat ik er geen hinder van heb.

Stijlkamer van de 19e eeuw: op de voorgrond een gedekte tafel met een wit tafelkeed en daarop wit porselein. Daarom heen bruine stoelen. Boven de tafel hangt een kroonluchter en op de  achtergrond is en vitrine met verschillende artikelen uit de 19e eeuw, een staande klok en een spiegel.
Stijlkamer 19e eeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.